Tužiteljstvo iznijelo završne riječi: "Slavica je izravno je odgovoran za smrt 12 vatrogasaca"

Ilustracija: Arhiva

"DRAŽEN SLAVICA izravno je odgovoran za smrt 12 vatrogasaca i predlažemo da ga se proglasi krivim za kazneno djelo koje mu se stavlja na teret te da ga se kazni u skladu sa zakonom", rekao je na kraju svog završnog govora tužitelj Zvonko Ivić.

Kazao je kako je Slavica zakašnjelom reakcijom ubrzao smrtne posljedice. Istaknuo je kako je Slavica to djelo počinio s neizravnom namjerom, a među otežavajućim okolnostima za koje smatra da bi sud trebao uzeti u obzir, istaknuo je da je Slavica ignorirao brojne dojave s terena.

"Čitav niz dokaza iz kojih proizlazi da, po ovoj dojavi, optuženik nije izvijestio ama baš nikoga jer je nije smatrao dovoljno alarmantnom. Sam je izrijekom to kazao istražnom sucu, a činjenica da optuženik o tome nije izvijestio proizlazi iz brojnih dokaza, iskaza svjedoka Blačića, Cvitana, ovih operatera, dnevnika, iskaza svjedoka Leškovića, Klarića i tako dalje", istaknuo je Ivić.

Ivić je istaknuo kako je Slavica prekršio čak 13 propisa. Da je dokazana odgovornost Slavici za kazneno djelo koje mu se stavlja na teret slaže se i odvjetnik obitelji stradalih vatrogasaca Maro Mihočević. No, ono što nije utvrđeno niti nakon 6 godina je uzrok tragedije, rekao je Mihočević.

Istaknuo je kako je tijekom istražnog postupka i provođenja očevida učinjeno niz propusta te da je sve to otežalo utvrđivanje uzroka tragedije i onemogućilo oštećene u traženju istine o stradanju svojih najmilijih . "Ovaj kazneni postupak vodi se zbog poginulih vatrogasaca i njihovih obitelji. Nitko od nas ne zna što su proživjeli i što proživljavaju. Oštećeni smatraju da je Slavica kriv i da mora biti osuđen, a svoju potragu za uzrokom tragedije, obitelji će nastaviti i dalje", zaključio je Mihočević.

Suđenje se nastavlja sutra kada će završne riječi iznijeti obrana.

Pročitajte više