U BiH na jednog umirovljenika 1,13 zaposlenih

Ilustracija: Guliver image/Getty images

OMJER između broja zaposlenih i umirovljenika u Bosni i Hercegovini najlošiji je u cijeloj regiji, potom slijedi Hrvatska, a najpovoljniji odnos ima Makedonija, prenosi u srijedu sarajevski "Dnevni avaz".

Prema dostupnim podacima iz entitetskih zavoda za mirovinsko osiguranje, u BiH na jednog umirovljenika dolazi tek 1,13 zaposlenih, što državu dovodi na dno ljestvice među državama bivše Jugoslavije.

Hrvatska je s omjerom po kojemu na jednog umirovljenika dolazi 1,23 zaposlena odmah nakon BiH.

Slijedi Slovenija u kojoj svakog umirovljenika "izdržava" 1,27 zaposlenih. U Srbiji ta brojka iznosi 1,46, a najbolje stoji Makedonija gdje je to 1,76 zaposlenih na jednog umirovljenika.

Nadležni u BiH sve su više zabrinuti stanjem jer se pokazuje da broj zaposlenih svake godine opada dok se broj umirovljnika povećava.

"Omjer je loš, a od početka gospodarske krize bilježimo drastično pogoršanje", kazao je Tihomir Joksimović, glasnogovornik Fonda MIO Republike Srpske. On je iznio podatak po kojemu je na početku sadašnje krize omjer umirovljenika i zaposlenih bio 1:1,5, da bi krajem 2013. spao na 1:1,13 a već u veljači je bio 1:1,12.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH krajem 2013. godine u toj je zemlji bilo zaposleno nešto manje od 690 tisuća osoba.

Broj umirovljenika istodobno se procjenjuje na oko 620 tisuća.

Iz mirovinskih zavoda upozoravaju kako je poseban problem to što veliki broj tvrtki svojim radnicima doprinose isplaćuju po najnižoj osnovici što značajno utječe na punjenje mirovinskih fondova.

Oni u BiH nikada nisu transformirani iz sustava međugeneracijske solidarnosti pa isplata mirovina svakog mjeseca ovisi isključivo o stupnju naplate.

Prosječne mirovine u BiH tek su nešto više od 150 eura.

Pročitajte više