U BiH se polako pripremaju za hrvatske predsjedničke izbore

Foto: FAH

Glasovanje na izborima za predsjednika Republike Hrvatske na teritoriju Bosne i Hercegovine i ovoga će puta biti organizirano u sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u toj zemlji, a svi hrvatski državljani koji žive u BiH i žele glasovati trebaju podnijeti zahtjev za prethodnu registraciju birača, objavilo je hrvatsko veleposlanstvo u Sarajevu.

Na dan izbora za hrvatskog predsjednika 28. prosinca biračka mjesta u BiH bit će otvorena od 7 do 19 sati, u veleposlanstvu Hrvatske u Sarajevu te u generalnim konzulatima u Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.

Svi hrvatski državljani koji žele sudjelovati na ovim izborima, a žive ili borave u BiH, pozvani su podnijeti zahtjev za prethodnu registraciju birača.

Zahtjevi se podnose diplomatsko-konzularnim predstavništvima na posebnim obrascima uz presliku važeće putovnice ili osobne iskaznice a rok za to je do 17. prosinca.

U dosadašnjim izbornim ciklusima, primjerice onima za izbor hrvatskih zastupnika u Europski parlament, zanimanje hrvatskih državljana koji žive u BiH za glasovanje bilo je razmjerno malo.

Tako je primjerice 2013. godine prethodnu registraciju zatražilo njih tek oko dvije tisuće.

Slično je zanimanje bilo i na ovogodišnjim izborima za Europski parlament, kada je u BiH glasovalo nepunih 2800 hrvatskih državljana s pravom glasa.

Zakonom o registru birača ipak je ostavljena mogućnost glasovanja i za one koji ne zatraže prethodnu registraciju, no oni moraju dobiti posebne potvrde koje su se do sada mogle dobiti i na sami dan izbora.

Pročitajte više