U BiH više od dva milijuna neriješenih sudskih predmeta

Foto: scx.hu

VIŠE od dva milijuna predmeta neriješeno je pred sudovima u Bosni i Hercegovini zbog čega su nadležne sudske vlasti naložile ubrzano rješavanje slučajeva starijih od pet godina kako bi se građanima osigurali pravični uvjeti sudskog postupka.

Po riječima voditeljice Odjela za učinkovitost pravosuđa pri Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) BiH Ane Bilić-Andrijanić, čije su navode u srijedu prenijeli tiskani mediji u Mostaru, najviše neriješenih slučajeva je vezano za komunalne predmete.

”U pravosuđu BiH na rješavanje čeka 2 milijuna predmeta, a oko 400 predmeta starije je i više od 20 godina", rekla je Bilić-Andrijanić.

Po njezinim riječima, u BiH je oko 1,55 milijuna neriješenih komunalnih predmeta. Dodatni problemi s rješavanjem komunalnih predmeta nastali su kada su u sklopu reforme pravosuđa u BiH ukinuti sudovi za prekršaje tijekom 2004. godine te se i komunalni predmeti sada u općinskim sudovima vode po redovitoj proceduri.

Ti predmeti se gomilaju i zbog nemogućnosti građana da plate obveze, pojasnila je Bilić-Andrijanić.

Voditeljica Odjela za učinkovitost pravosuđa VSTV-a dodala je da je čak 63 posto od preostalih 540.000 neriješenih slučajeva odnosi na predmete starije od godinu dana. Navela je da je još uvijek neriješeno oko 400 predmeta koji su stariji od 20 godina, a ima i starijih od 30 godina.

U protekle dvije godine sudovi su povećali učinkovitost pa je riješeno više od 200.000 predmeta.

Voditeljica Odjela za učinkovitost pravosuđa pri VTSV-u istaknula je da su vlasti naložile da se u sljedeće dvije godine riješe svi predmeti stariji od pet godina čime bi se građanima osigurala pravičnost u vođenju sudskog postupka.

Mediji navode i da se sudovi u BiH suočavaju s nedostatkom broja sudaca.

Projekt unaprjeđenja učinkovitosti pravosuđa u BiH financira Europska unija te Kraljevine Norveške i Švedske.

Pročitajte više