U Čepinu našli legla tigrastih komaraca: "Stanje je alarmantno"

Foto: Wikipedia

"NA PODRUČJU grada Osijeka još uvijek su aktivne odrasle jedinke četvrte generacije komaraca što je rezultat visokog vodostaja Drave tijekom mjeseca rujna koji je aktivirao velika legla poplavnih područja (područje Halaševa i Špornja)," piše u obavijesti koju je na svojim stranicama objavila Stručna služba za monitoring komaraca sa gradskog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.

Kontinuiranim promatranjem su ponovno zamijećene i jedinke azijskog tigrastog komarca (Aedes albopictus) koje su u kolovozu prošle godine prvi puta otkrivene u mjestu Tenja, a ove u Čepinu. Pripadnici službe su uhvatili više odraslih primjeraka i pronašli legla s jajima.

Osječki pročelnik: Ne vjerujem da je ova situacija alarmantna

Romano Kristić, pročelnik osječkog Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo koji koordinira Stožerom za obranu građana od najezde komaraca, kaže da je upoznat s pojavom azijskog tigrastog komarca, ali da u stožeru nisu zabrinuti.


"Nitko još nije zatražio hitnu sjednicu Stožera, pa ni Služba za monitoring komaraca, a mislim da i neće. I prošle godine imali smo pojavu te vrste komarca, istina samo jedne jedinke, a ne vjerujem ni da je ova situacija alarmantna, iako se oni nominalno vode kao prijenosnici opasnih zaraznih bolesti. Ta vrsta ne može preživjeti hladnije vrijeme, zbog čega je nema na ovom području, pa će nestati s prvim zahlađenjem, ako ih prije ne uspijemo uništiti redovitim tretiranjima," rekao je za Glas Slavonije Romano Kristić.

Voditelj projekta za praćenje i promatranje komaraca: Stanje je alarmantno

Njegovo mišljenje ne dijeli prof. Enrih Merdić, voditelj projekta za praćenje i promatranje komaraca. "Ovo je jako alarmantno jer smo lani imali samo jednu jedinku, a sada smo već pronašli legla. Iako se oni tretiraju na jednak način kao i domaći komarci, puno ih je teže kontrolirati jer su im legla puno manja i teško ih je pronaći. Osim toga tigrasti komarac je znatno agresivniji, aktivan je tijekom 24 sata i u Dalmaciji je postao najbrojniji. Tako da od sljedeće godine možemo očekivati i da će legla tigrastog komarca u našem kraju postati uobičajena," ocijenio je profesor.

Tigrasti komarac je u Hrvatsku stigao dovozom starih automobilskih guma s područja Azije.

Pročitajte više