U Gazi prosvjed protiv Francuske: "Očekujte još islamskih heroja, štovatelji križa"

Foto: FAH

HAMASOVE snage sigurnosti dopustile su u ponedjeljak u Gazi rijedak prosvjed suparničkog salafističkog pokreta u znak potpore Islamskoj državi (IS) i smrtonosnim napadima trojice islamista u Francuskoj.

"Danas poručujemo Francuskoj i drugim zemljama svijeta da nam islam nalaže poštivanje drugih vjera, ali nam i zapovjeda da kaznimo i ubijemo one koji vrijeđaju i napadaju proroka Muhameda", rekao je prosvjednik Abu Abdullah al-Makdissi.

Demonstracije se održavaju pet dana nakon što je francuski satirički list Charlie Bebdo, u svom prvom izdanju nakon smrtonosnog napada na svoj pariški ured 7. siječnja u kojem je poginulo dvanaest ljudi, ponovno objavio karikaturu proroka Muhameda, izazvavši nasilne prosvjede u nekim muslimanskim zemljama.

Odore nalik onima Islamske države

Brojni aktivisti u Gazi, palestinskoj enklavi kojom upravlja islamistički pokret Hamas, nosili su odore slične onima IS-a i izjasnili se kao pristaše različitih salafističkih frakcija.

Salafisti iz Gaze podupiru globalni sveti rat koji vode IS i al Qaeda. Hamas, čija osnivačka povelja poziva na uništenje Izraela, tvrdi da ne djeluje u inozemstvu i nije bio osobito tolerantan prema salafističkom pokretu u Pojasu Gaze, često se oružano sukobljavajući s njegovim pripadnicima.

Deseci policajaca razmješteni su oko prosvjedne povorke i na ulazu u francuski kulturni centar, gdje su se demonstranti okupili nakon što su spalili francuske zastave.

Napadače na Charlie Hebdo nazvali herojima

Džihadistički salafisti nosili su fotografije dvojice islamista koji su napali Charlie Hebdo i trećeg militanta koji je dva dana kasnije ubio četvoro ljudi u židovskom supermarketu u Parizu. Svu trojicu napadača ubila je policija 9. siječnja.

"Očekujte još islamskih heroja, vi štovatelji križa", izvikivali su prosvjednici.

Pred kraj demonstracija izbili su sukobi prosvjednika i policije koja ih je rastjerala pucnjima u zrak.

Pročitajte više