U Gračanima ekshumirani ostaci 30 mladih žrtava komunističkih zločina iz 1945. godine

URED za pronalaženje obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata je jučer završio otkopavanje i ekshumaciju masovne grobnice Krivićev brijeg u Gračanima, na sjevernom dijelu Zagreba.

"Iskopani su posmrtni ostatci 30 osoba. Grobnica je bila vrlo plitka, neki su posmrtni ostaci pronađeni svega 35 cm ispod zemlje. U grobnici su pronađeni nepobitni dokazi egzekucije: na vrhu grobnice pronađena je veća količina čahura, u tijelima žrtava pronađena su puščana zrna, nekoliko je lubanja imalo prostrijele, svim su žrtvama ruke bile vezane žicom na leđima, nisu imali obuću. Uz žrtve je pronađeno nešto osobnih predmeta: nekoliko muških prstena od neplemenitih metala, jedan privjesak-križić, nešto plastičnih gumbi , ostaci tabakere i kopče od remena. Karakteristično je da su gotovo svi imali savršeno zdrave bijele zube.

Prema dokazima koje je prikupio Ured, žrtve su bile vrlo mlade, negdje oko praga punoljetnosti, u Gračane su dovedeni iz Zagreba negdje između 13 i 15.svibnja 1945., imali su plave uniforme, po čemu je lokalno stanovništvo nagađalo da je riječ o pitomcima dočasničke škole ili o kadetima zrakoplovne škole.

Njihovi posmrtni ostaci su zbrinuti i privremeno smješteni u kosturnici crkve Krista Kralja na Mirogoju, a trajno će biti sahranjeni u zajedničkoj grobnici unutar cintora crkve Sv. Mihaela u Gračanima", stoji u priopćenju Ureda za pronalaženje obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata.

Pročitajte više