U Holdingu se prave ludi: "Preuranjeno je govoriti o privatizaciji"

Foto: Hina

U ZAGREBAČKOM holdingu o privatizaciji pojedinih podružnica te gradske mega-firme ne znaju baš ništa. Tako barem stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz Holdingove službe za odnose s javnošću.

> Bandićeva rasprodaja Zagreba

"Vezano za Vaš upit o navodnoj privatizaciji dijelova Zagrebačkog holdinga, odnosno njegovih podružnica, naglašavamo da niti jedna od podružnica nije izdvojena u posebno trgovačko društvo tako da je preuranjeno govoriti o bilo kakvoj privatizaciji", tvrde iz Holdinga.

Ističu da sama činjenica što je Gradska skupština na sjednici 26. rujna dala suglasnost za izdvajanje sedam podružnica u zasebna trgovačka društva ne znači i da se automatski pokreće postupak njihove privatizacije. Izdvojene su, podsjećamo, podružnice AGM, Čistoća, Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo, Robni terminali Zagreb, Stanogradnja, Tržnice Zagreb i Vodoopskrba i odvodnja.

"U ovom trenutku nije moguće procijeniti koliko će postupak izdvajanja trajati. Isto tako napominjemo da su sadašnje podružnice ranije, točnije do 2006. godine,  imale pravnu osobnost, odnosno djelovale su kao trgovačka društva", poručuju iz Holdinga.

Holding osnovali isti ljudi koji ga razaraju

Uputno je možda da se prisjetimo što se dogodilo te 2006. godine. Upravo je tada, naime, Milan Bandić osnovao Zagrebački holding. Isti taj gradonačelnik sada rastavlja Holding na proste faktore. Uz zdušnu podršku svog čovjeka od povjerenja Slobodana Ljubičića Kikaša, koji je prvi čovjek Holdinga bio i 2006. kada je Grad Zagreb tek osnovao tu firmu.

Šefovi Holdinga se i dalje, kao što se vidi iz priloženog odgovora na naš upit, prave ludima, iako se o kuloarima naveliko priča o privatizaciji. Čak je i sam Ljubičić sindikatima koji djeluju u sklopu Holdinga otvoreno najavio da će se pojedine podružnice privatizirati jer je trenutačno stane, kako kaže, neodrživo.

Besmisao privatizacije

U privatizaciju bi, prema neslužbenim informacijama, trebale ići sve izdvojene podružnice osim Vodoopskrbe i odvodnje. Za očekivati je da će javni natječaji kojima će privatizacija započeti biti raspisani već prije kraja tekuće godine. Koliko će Grad Zagreb na tome zaraditi, za sada nije moguće točno kazati. No, s obzirom na vrijednost izdvojenih podružnica, radi se zapravo o dosta mizernoj cifri - tek nešto više od 200 milijuna kuna.

Kada se uzme u obzir da Holding mjesečno za plaće izdvaja oko 150 milijuna kuna, logika privatizacije mora se staviti pod znak pitanja. Bandićevi i Ljubičićevi kritičari vjeruju da se aktualna gradska vlast jednostavno ne zna nositi s prezaduženim Holdingom; dubioze iznose oko tri milijarde kuna.

Dio radnika i njihove plaće zbog toga su spremni prepustiti u ruke privatnom kapitalu. Dio sindikata koji djeluje unutar Holdinga najavljuje borbu protiv takvog raspleta situacije. Očekuju pritom i podršku svih stanovnika Zagreba, te ističu kako ovo nije samo borba za radna mjesta, već i za kvalitetnije i jeftinije komunalne usluge.

Pročitajte više