U Hrvatskoj uhićen 49-godišnji džihadist

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

BOSANSKI državljanin koji je uhićen u Hrvatskoj prebačen je u Graz zbog sumnji da pripada terorističkoj organizaciji te da je regrutirani džihadist.

Austrijski Der Standard ne navodi kada i gdje je točno uhićen 49-godišnji državljanin BiH.

Javljaju i o ponovnom uhićenju 47-godišnjeg Makedonca koji posjeduje austrijsko državljanstvo. On je također prebačen u Graz gdje se trenutno nalazi pet osoba za koje se sumnja da su radikalni islamisti.

Makedonac je uhićen tijekom racije u studenom, a nakon što mu je završio pritvor bio je pušten. Tužiteljstvo je uložilo žalbu na tu odluku što je sud prihvatio pa su ga ponovno uhitili.

Skrivao se u Gornjoj Maoči

Džihadist je uhićen 16. prosinca na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu. Radi se o 49-godišnjaku koji se skrivao u Gornjoj Maoči u BiH, no naše tajne službe su ga pratile te ga uhitile čim je probao proći granicu, javlja Nova TV.

U zatvoru u Požegi proveo je mjesec dana te je 15. siječnja izveden pred suca koji je prihvatio zahtjev Austrije za izručenjem koje je provedeno u tajnosti tijekom noći. Policija ga je odvela do granice s Austrijom.

Džihadist je bio na crvenoj tjeralici Interpola te je sa svojom grupom regrutirao ljude na području Hrvatske, BiH, Kosova, Srbije i Makedonije da idu ratovati u Irak i Siriju.

Pročitajte više