U Indiji uspješno testiran presretački obrambeni projektil

INDIJA je danas uspješno testirala presretački obrambeni štit, razvijen za otkrivanje i uništavanje nadolazećih balističkih projektila, priopćio je jedan tamošnji dužnosnik.

Službene vlasti iz Organizacije za obrambeno istraživanje i razvoj (DRDO) javile su kako je na testiranju izvedenom na istoku zemlje presretački projektil domaće proizvodnje locirao metu, dva projektila sposobna za naoružavanje nuklearnim bojevim glavama, i uništio ih, javlja agencija AFP.

Glasnogovornik DRDO-a Ravi Gupta rekao je kako su radari koji su pratili dva "neprijateljska" projektila uočili njihove fragmente kako padaju na područje Bengalskog zaljeva.

U svojoj izjavii dodao je kako je Indija peta zemlja na svijetu koja ima takve balističke obrambene sposobnosti.

Samo testiranje provedeno je na lokaciji za lansiranje projektila koja je oko 200 kilometara udaljena od glavnog grada indijske države Orisse, Bhubaneswara.

Nuklearno naoružani Pakistan, s kojim je Indija tri puta ratovala od proglašenja neovisnosti tih dvaju zemalja 1947. godine, osvrnuo se na novi raketni program New Delhija i rekao kako bi on u regiji mogao uzrokovati novu utrku u naoružanju.

Radare za praćenje DRDO je razvio zajedno s Izraelom i Francuskom, a Indija je za prošli mjesec najavila i skorašnje testiranje projektila koji se mogu naoružati nuklearnom bojevim glavama i koji mogu prijeći daljinu veći od pet tisuća kilometara.

Pročitajte više