U Karlovcu proslavljen Dan šehida: 1100 Bošnjaka poginulo u Hrvatskoj vojsci tijekom rata

Foto: Hina

POVODOM Dana šehida, dana sjećanja na poginule hrvatske branitelje Bošnjake i druge muslimane, danas su predstavnici karlovačkog Medžlisa Islamske zajednice odali počast šehidima te su, zajedno s Udrugom Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Karlovačke županije, položili vijenac na spomenik hrvatskim braniteljima u središtu Karlovca.

Šehid je čovjek koji je dao život u obrani domovine, prava, života svojih prijatelja i susjeda, a Bošnjaci u Republici Hrvatskoj nisu dvojili stati rame uz rame s Hrvatima u obrani domovine, kako ovdje u Karlovcu, na Turnju, tako i diljem Hrvatske, rekao je pošto je položio vijenac glavni imam Admir Muhić. Šehidi su naš uzor i svjedoci onog što se dogodilo i zaslužuju da ih ne zaboravimo. Mi njih, svoje šehide, ali i hrabre gazije, neustrašive borce koji su sada s nama, nećemo nikada zaboraviti jer sada u Hrvatskoj uživamo u slobodi za koju su oni, Bošnjaci, ali i Romi, Turci i Arapi dali u Domovinskom ratu svoj život, istaknuo je.

Po riječima predsjednika Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske Muharema Tahirovića, u Domovinskom ratu sudjelovalo je oko 25.000 Bošnjaka, od kojih je 1100 poginulo u Hrvatskoj vojsci, a "Josip i Jusuf i Mehmed i Ivan zajedno su stali na branik domovine da bismo sada živjeli u slobodi".

Saborska zastupnica (HDZ) Nada Murganić rekla je za Hinu da je Karlovac multikulturalna zajednica i da u posljednje vrijeme "zaista dolazi do izražaja tolerancija", što treba poduprijeti. "Moj je dolazak na obilježavanje Dana šehida potvrda tog zajedništva, a ono se je potvrdilo nedavno i na djelu, kada smo prikupljali pomoć za poplavljene, jednako za katolike, muslimane i pravoslavce", istaknula je.

Gvardijan franjevačkog samostana i župnik Župe Presvetog Trojstva u Karlovcu Franjo Tomašić potvrdio je to nedavnim primjerom, kada je patrijarh Srpske pravoslavne crkve posvetio crkvu u Karlovcu, a gosti su im bili i visoki dostojanstvenici Katoličke crkve i Islamske zajednice. "Muslimani i katolici vodili su rame uz rame borbu za oslobođenje Hrvatske od okupatora, na našim je prostorima puno toga bilo poremećeno i dobro je da se vraćamo molitvi za sve i da razmišljamo da u Lijepoj Našoj ima mjesta za sve. Važno nam je prijateljstvo s Bošnjacima, moramo pamtiti da su nam bili prijatelji, kao što moramo biti svjesni i tko je bio agresor, ali sa svima, pa i s pravoslavcima treba ići dalje", rekao je gvardijan Tomašić.

Pročitajte više