U Keniji uhićeno 77 Kineza, vlasti sumnjaju na špijunažu

Ilustracija: Hina

KENIJSKA policija uhitila je 77 kineskih državljanina u akciji koja je započela u nedjelju. Akcija je provedena u nekoliko kuća u elitnom kvartu Nairobija zbog sumnji na špijunažu.

Policija se konzultira s tehničkim stručnjacima koji trebaju utvrdili je li pronađena komunikacijska oprema sposobna za hakiranje državnih servera.

Policija vjeruje kako se uhićeni kineski državljani u Keniji nalaze baš zbog špijunaže, piše AP.

"Ti su ljudi, čini se, ovdje posebno zbog misije koja je pod istragom", kazao je Ndegwa Muhoro, voditelj kaznenih istraga u kenijskoj policiji.

Do otkrića skupine došlo je slučajno i to prilikom požara. Komunikacijska oprema zapalila se u kući koja se nalazila blizu američke ambasade i sjedišta UN-a. U požaru je poginula jedna osoba.

Prema priopćenju policije, grupa je proizvodila kartice za bankomat, a navodno je bila uključena u pranje novca i prijevare na internetu.

37 osoba uhićenih u nedjelju optuženo je za vođenje ilegalne radio stranice, mnogi ne znaju govoriti engleski, a neki nemaju ni osobne dokumente. U srijedu je uhićeno još 40 osoba.

Kineski ambasador dobio je poziv u Ministarstvo vanjskih poslova gdje će razgovarati o uhićenju njegovih sunarodnjaka. Slučaj je privukao pažnju na najvišim razinama vlasti u Keniji, a Kina je obeća poslati istražitelje kako bi pomogli u radu na slučaju.

Pročitajte više