U Osijeku ogovoreno osnivanje Odbora za skrb o antifašističkim spomenicima

Ilustracija: HR Foto (Kristijan Cimer)

GRADONAČELNIK Osijeka Ivica Vrkić održao je sastanak s predstavnicima Udruge antifašističkih boraca i antifašista Osijek. Tom je prigodom, rekao je, raspravljano o nepravdama koje su učinjene antifašistima, čija je ideja utkana i u temelje hrvatske države.

"To i osobno štujem i Osijek vodim kao otvoreni grad koji nema nikakav kompleks prema svakoj naprednoj ideji i ono što smo mi danas dogovarali, dogovarali smo kako da na najbolji mogući način obilježimo prošlost, a da to koristi budućnosti, posebice naših mlađih ljudi", istaknuo je Vrkić.

Dogovoreno je osnivanje Odbora čiji bi zadatak bio skrbiti o antifašističkim spomenicima. Činili bi ga, kaže prvi osječki antifašist Pero Matić, ugledni povjesničari, likovni umjetnici i arhitekti.

Iznesen je i prijedlog za srušeni spomenik u Perivoju kralja Tomislava. "Došli smo na ideju da više ne treba inzistirati da se vraća replika spomenika, nego ideja da se napravi jedan kolaž, spomenik koji će objediniti sva druga spomen obilježja, ono što mi i radimo korak po korak u ovom našem projektu. Znači, da sačuvamo tu baštinu, a da je ipak rangiramo na jedan racionalan nivo primjeren mogućnostima lokalne samouprave", kazao je Matić.

Pročitajte više