U Pitomači otvorena srednja škola koju će pohađati 320 učenika

Foto: Hina

MINISTAR znanosti obrazovanja i sporta Vedran Mornar otvorio je danas u Pitomači novu zgradu Srednje škole Stjepana Sulimanca koju će pohađati 320 učenika, budućih upravnih referenata, agroturističkih tehničara, ugostitelja, automehaničara, poljoprivrednih gospodarstvenika i prodavača.

"Uvijek je lijepo otvoriti školu, a još je ljepše vidjeti da lokalna samouprava toliko brine o svojoj zajednici kao što čini ovdašnji župan, to se pokazalo i na gradnji škola, ali i na virovitičkoj Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici", rekao je ministar Mornar nakon otvorenja škole.

Gradnju i opremanje škole vrijedne 20 milijuna kuna financirale su Virovitičko-podravske županija i Općina Pitomača. "Srednja škola u Pitomači najveća je koju smo do sada izgradili, trideseta po redu u zadnjih šest godina, najviše u Republici Hrvatskoj i ovo je u biti jedna od rijetkih općina koje imaju srednju školu, a da ne govorimo da ima najmoderniju školu koja trenutačno postoji u državi", kazao je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Kompromisi su nužni


Na pitanje novinara o zatvaranju područnih škola, ministar Mornar odgovorio je da će se svaki slučaj posebno sagledati. "Ja kao ministar posljednje što bih napravio, štedio bih na odgoju i obrazovanju i znanosti. Međutim, ima područnih škola koje imaju jednog jedinog učenika koji će sada završiti i gdje nemamo učenika koji će nastaviti sljedeću generaciju", rekao je Mornar.

Dodavši da su kompromisi nužni, ministar je istaknuo da se ništa neće raditi bez osnivača, odnosno županija, "jer i Ustav propisuje da mi mrežu škola donosimo zajedno".

Komentirajući stalne izmjene školskih udžbenika, Mornar je naglasio da će se izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, koje će biti donesene do kraja godine, razmotriti i to pitanje. Za financiranje udžbenika iz državnog proračuna nema novca, no ministarstvo će, kazao je Mornar, izdvojiti 21 milijun kuna za razne pomoći učenicima.

Pročitajte više