U Saboru rasprava o rebalansu proračuna

Foto: Goran Mehkek/Cropix

AKTUALNIM prijepodnevom počinje nova sjednica Sabora. Nakon uskrsnih praznika zastupnici se vraćaju puni energije, a budući da se nalazimo u čak dvije predizborne kampanje - za europske i lokalne izbore, atmosfera će sigurno biti usijana.

A burno će sigurno biti u nastavku. Prva točka dnevnog reda je rebalans proračuna. Ukupni prihodi projicirani su u iznosu od 113,4 milijarde kuna što je za 254 milijuna kuna manje od originalnog plana. "Prema tome, sve dubioze koje smo zatekli, za razliku od prošli Vlada, mi rješavamo i odgovorno se ponašamo prema trgovačkim društvima i plaćamo svoje obveze, ali zato raste javni dug. To je proizvod svega onoga što se zove neodgovorna politika u zadnjih 20 i više godina", kaže ministar financija Slavko Linić.

HDZ-ov Ivan Šuker tvrdi Vlada više u ovoj godini nema pravo optuživati HDZ da je zbog bilo čega kriv. "Ovaj rebalans proračuna nije niti posljedica promjene ekonomske ni fiskalne politike, niti promjene bilo čega. Mi u potpunosti razumijemo nervozu ministra financija", rekao je Šuker.

Bit će na ovoj sjednici Sabora još puno zanimljivih tema, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, Zakon o rodiljnim naknadama, izmjene i dopune Zakona o naknada za radnike u stečajnom postupku, najavio je šef Sabora Josip Leko. Nakon tri radna tjedna slijedi Praznik rada 1. svibnja. "Taj bi tjedan vjerojatno prestali raditi i ne bi radili do lokalnih izbora jer je onda, da tako kažem, atmosfera nabijena političkim borbama za lokalne izbore, ali ćemo još vidjeti".

Pročitajte više