U Sloveniji opet proglašena izvanredna opasnost zbog poplava, i Italija pod vodom! Je li Hrvatska spremna?

ZBOG obilnih padalina koje će danas i sutra pogoditi Sloveniju razine rijeka opet će narasti pa su zbog poplava u većem dijelu zemlju Meteorološke i hidrološke službe proglasile najviši stupanj opasnosti! Stiže novi vodni val! Hrvatska je u stanju pripravnosti, pa se u mjestima uz granicu postavljaju nasipi. Kod nas se najgore očekuje noćas ili tijekom jutra.

Iz slovenske Agencije za okoliš ARSO upozoravaju kako će protok Drave noćas opet porasti te da će danas i sutra biti povećane razine Soče, Kupe i Save.

Moguće poplave i u Kopru


U priopćenju ARSO-a stoji i kako bi do poplava moglo doći u obalnom području Kopra jer se očekuje da će more dostići vrlo visoku razinu od 300 centimetara!

Je li Hrvatska spremna?

Hoće li novi vodni val uzrokovati teškoće i u Hrvatskoj komentirao je Zoran Đuroković, šef Stožera za obranu od poplava. "Smatramo da ne bi, u ovoj hidrološkoj situaciji, trebalo biti problema s obzirom da smo na području rijeke Drave zatvorili dva proboja u nasipima. Što se tiče sustava obrane od poplava na području Save, ostavili smo ih u potpunosti aktivnima. Odnosno, niti smo sklanjali zečje nasipe niti smo ljude u cijelosti otpustili već smo zadržali aktivne mjere", rekao je Đuroković.

U Stožeru za obranu do daljnjega će budno pratiti situaciju. "Naravno da ćemo i u narednom razdoblju pratiti hidrološku situaciju s obzirom da i neke dugoročne prognoze također ukazuju da može doći do novih velikih količina oborina na području Austrije i Slovenije", kaže Đuroković koji je objasnio i kakva je trenutno situacija u zemlji.

"U ovom trenutku na rijeci Savi imamo mjere pripremnog stanja, a na Dravi imamo mjere redovne obrane od poplava, ali samo na području od Belišće do Osijeka gdje se u ovom trenutku nalazi vodni val rijeke Drave, ali on neće učiniti veće teškoće", rekao je Đuroković.

Italija pod vodom

Vodni val prijeti i sjeveru Italije. Ceste su poplavljene, a stanovništvo je pozvano da ostane u kućama. Snažno nevrijeme je pogodilo Veneciju, čak 70 posto grada je pod vodom. Iz Toscane je evakuirano 300 ljudi, a sada se sve seli prema Rimu.

Pročitajte više