U Zadru otvorena Prva regionalna konferencija o procjeni utjecaja na okoliš

Foto: Ronald Goršić/Cropix

"JEDAN od ciljeva novog Zakona o zaštiti okoliša je spojiti najviše standarde zaštite okoliša s poticajnom investicijskom klimom. Ulaganje u održivi razvoj dugoročno donosi dobit i investitorima i široj zajednici, a posebno okolišu. Vjerujem da će ova konferencija tome dati značajan doprinos, razmjenom stručnih znanja i iskustava na regionalnoj razini", istaknuo je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na otvorenju Prve regionalne konferencije o procjeni utjecaja na okoliš koja se održava u Zadru.

"Na ovoj konferenciji su se po prvi puta okupili stručnjaci za zaštitu okoliša, znanstvenici, predstavnici državnih upravnih tijela i nevladinih udruga, stručnjaci za odnose s javnošću, ali i investitori iz više od deset zemalja regije, koji su na neki način uključeni u postupke procjene utjecaja na okoliš.

Tema konferencije je vrlo aktualna s obzirom na veliki investicijski potencijal u regiji koji je potrebno planirati i realizirati vodeći istovremeno brigu o svim aspektima zaštite prirode i okoliša. U praksi ponekad ne postoji dovoljan stupanj razumijevanja i suradnje između dionika u postupku procjene utjecaja na okoliš što može dovesti do usporavanja cijelog procesa a time i nesigurnosti u pogledu pripreme i realizacije investicija kao preduvjeta gospodarskog rasta. Jedan od glavnih ciljeva konferencije je upravo uklanjanje barijera u komunikaciji i povećanje razumijevanja i povjerenja između zainteresiranih strana uz poštivanje stručnih znanja i najbolje prakse.

U sklopu konferencije održat će se i okrugli stolovi: "Zaštita okoliša i financiranje projekata", "NATURA 2000 - što je realno očekivati" i "Odgovornost dionika u postupku". Paralelno uz konferenciju, 19. i 20. rujna, održava se i Obuka o strateškoj procjeni utjecaja na okoliš koja je organizirana u sklopu IPA projekta "Jačanje kapaciteta za stratešku procjenu utjecaja na okoliš (SPUO) na regionalnoj i lokalnoj razini", kojega sufinancira Europska unija", priopćili su iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Pročitajte više