U Zagrebu okrugli stol o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu

Foto: Ilustracija

MINISTARSTVO branitelja i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) danas u Zagrebu organiziraju okrugli stol kojim se želi potaknuti javna rasprava o nacrtu prijedlogu Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu.

Iz UNDP-a poručuju kako je cilj zakona na prikladan način odgovoriti na prava i potrebe žrtava silovanja i drugog seksualnog nasilja počinjenog tijekom Domovinskog rata.

Osim nacrta prijedloga Zakona, sudionicima okruglog stola bit će predstavljeno i istraživanje koje je poslužilo kao podloga za njegovu izradu, a procjenjuje broj žrtava seksualnog nasilja za vrijeme rata, očekivanja i potrebe žrtava kao i moguće učinke različitih oblika obeštećenja.

Stručnjaci će dati svoj doprinos ovoj raspravi analizirajući pravne, zdravstvene i psihosocijalne aspekte pomoći koje bi Zakon trebao osigurati žrtvama seksualnog nasilja u ratu.

Događaj je organiziran kao dio zajedničkog projekta Ministarstva branitelja, Udruge Žene u domovinskom ratu i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) kojim se želi žrtvama seksualnog nasilja u ratu osigurati status, priznanje, obeštećenje i podršku koju zaslužuju.

 

Pročitajte više