U Zagrebu prosvjed zbog onečišćenja i smrada iz rafinerije: "Previše puta su se Brođanima davala lažna obećanja"

GRAĐANI Slavonskog Broda prosvjedovali su u Zagrebu zbog onečišćenja i smrada iz bosanskobrodske rafinerije. Ispred Ministarstva zaštite okoliša i prirode okupili su se pod sloganom "Kad, ako ne sad... Brođani, ne dajte da nas truju", a prosvjed je zajedno s građanskom inicijativom organizirao Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava.

Stanovnicima Slavonskog Broda smeta što Ministarstvo uporno tvrdi da je onečišćenje u granicama dopuštenog, a prije nekoliko dana zabilježena je najveća koncentracija sumporovodika u zraku, devet puta viša od graničnih vrijednosti. Upozorili su da su podaci o onečišćenju zraka zbog Rafinerije nafte Brod alarmantni u posljednjih nekoliko dana.

HHO: Treba upozoriti da se ta nafta ne smije provoditi kroz Hrvatsku

"Hrvatska drži ključ u rukama budući da nafta, koja ide u rafineriju Bosanski Brod, prolazi preko Hrvatske JANAF-om i naprosto one koji dovode tu naftu koja je puna sumpora, treba upozoriti da to oni ne mogu provoditi kroz Hrvatsku", poručio je predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Organizatora prosvjeda Ivana Opačaka, predstavnika HHO-a Ivana Zvonimira Čička i gospođu Vesnu Schmidt iz građanske inicijative "Za čisti zrak", iz koje su prosvjed došli podržati, ministar Zmajlović i njegovi suradnici - zamjenik ministra Dokoza i pomoćnik ministra Obrdalj, primili su na razgovor u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

"Previše puta dosad su se Brođanima davala lažna obećanja"

Ministar Zmajlović još je jednom istaknuo svoju punu potporu svim inicijativama za prosvjede ističući kako ovaj ozbiljan problem koji traje godinama moramo rješavati svi zajedno i koristiti sve alate koji su nam na raspolaganju: "Podržavam prosvjed kao legitimni alat građana da ukažu na problem i pridružujem mu se i danas".


U razgovoru s predstavnicima prosvjednika, ministar Zmajlović je istaknuo kako su Brođanima previše puta dosad davali lažna obećanja. "Previše puta dosad su se Brođanima davala lažna obećanja. To od mene nećete čuti. Od mene ćete čuti što sve ovo ministarstvo radi kako bi Brođani svaki dan udisali sve bolji i bolji zrak. Krajnji cilj, čisti zrak, je potpuna modernizacija rafinerije u susjednoj državi kroz iduće dvije godine", istaknuo je ministar Zmajlović u razgovoru s predstavnicima prosvjednika.

Problem će se rješavati - godinama!

"Znamo da Brođane najviše zanima kada će se problem trajno riješiti. Taj rok ne mjeri se tjednima niti mjesecima nego nažalost, godinama", navodi se u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Na upit gospođe Schmidt, ministar Zmajlović ponovio je koje su dosad poduzete aktivnosti ministarstva i istaknuo da je na ministarstvu osigurati da za stol sjednu svi koji problem mogu riješiti i da se rješava točku po točku, svim raspoloživim sredstvima uključujući diplomatski put. Kako ističu iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, svaki od ovih koraka biti će poboljšanje i pomak prema trajnom rješenju koje je neodvojivo vezano uz potpunu modernizaciju rafinerije u susjednoj državi unutar sljedeće dvije godine.

Ministar Zmajlović složio se s gospođom Schmidt kako je rafinerija doista veliki, zasigurno najveći problem, no kako i ostali izvori onečišćenja promet, odlagalište otpada, poljoprivredne aktivnosti u okolici, grijanje i peći na kruta i tekuća goriva itd. imaju svoj utjecaj. Upravo zbog toga dodatna mjerna postaja koju će s 2,5 milijuna kuna financirati ministarstvo kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nužna je pri utvrđivanju svih izvora onečišćenja i njihovog utjecaja.

Pročitajte više