U Zagrebu se održava pokazna vježba "Prvi e-poziv iz sudarenog vozila"

Foto: Ilustracija

NA FAKULTETU prometnih znanosti u zagrebačkom kampusu Borongaj danas će se održati simulacijsko komunikacijska vježba 'Prvi e-poziv iz sudarenog vozila, travanj 2013.'

Vježba se provodi s ciljem ispitivanja tehničkih sposobnosti sustava u okviru pilot projekta e-poziva te komunikacijskih vještina u slučaju automatske dojave prometne nesreće Centru 112 iz sudarenog vozila.

Na vježbi će se izvršiti provjera efikasnosti rada e-Call uređaja te sustava zaštite i spašavanja kroz vježbu. Težište vježbe je na pravovremenom reagiranju uređaja i ispravnoj komunikaciji sa svim predviđenim sudionicima predviđenim u slučaju e-poziva iz vozila u prometnoj nesreći na cesti.

E-poziv je nova buduća usluga automatske dojave o prometnoj nesreći prema jedinstvenom operativno-komunikacijskom centru - Centru 112.

Razvoj usluge e-poziva potican je od strane Europske komisije kao važan doprinos povećanju sigurnosti u cestovnom prometu, ali i javnoj sigurnosti uopće. Krajem 2010. godine, Hrvatska je s Europskom komisijom potpisala Memorandum o suglasnosti za realizaciju, a već početkom 2011. s radom je započeo nacionalni konzorcij, kojeg predvode Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Ericsson Nikola Tesla i Hrvatski auto-klub.

Pročitajte više