U Zagrebu uskoro počinje gradnja Centra za skrb o bolesnoj djeci

Foto: Ilustracija

U ZAGREBAČKOM naselju Prečko uskoro će početi gradnja Centra za skrb o bolesnoj djeci, prvog takve vrste u Hrvatskoj. Ugovor o pravu građenja potpisali su upraviteljica zaklade Sierra Višnja Vranešić i gradonačelnik Milan Bandić. Grad Zagreb dodijelio je zemljište za izgradnju budućeg obiteljskog centra.

"Sretan sam da će u Prečkom na 2.000 m2 niknuti 1.700m2 prostora u kojima će utočište i spas potražiti svi ljudi, ne samo Zagreba nego i Hrvatske koji budu u sličnom problemu", naglasio je gradonačelnik Bandić.

Upraviteljica zaklade Sierra Višnja Vranešić pojasnila je kako će centar biti smješten u Prečkom pored osnovne škole i ambulante i u blizini tramvajske stanice. U centru će biti 20 soba za djecu i obitelj. "Planirano je da u jednoj sobi bude dijete sa majkom ili s oba roditelja ili s mamom i sekom. Svi ostali popratni sadržaji se nalaze u prizemlju. Imamo dvije igraonice, za mlađu i stariju dob, dva dnevna boravka, velika blagovaonica, kuhinja i liječnički dio gdje su dvije ambulante", objasnila je Vranešić.

Nakon današnjeg potpisivanja ugovora s Gradom, u ponedjeljak se predaje zahtjev za potvrdu glavnog projekta i nakon toga se lopate mogu pripremati za rad. Početna ideja bila je samo smještaj djece koja dolaze iz cijele Hrvatske u zagrebačke bolnice. "Kako ne bi zauzimali krevete koji su nam itekako potrebni u bolnicama, oni će imati mogućnost između terapija biti sa svojim obiteljima u našem centru, doživjeti centar kao svoj dom daleko od doma, peći sa svojom majkom palačinke, a roditelji će moći međusobno razmijeniti iskustva", poručila je Vranešić.

Osim toga, psihorehabilitacijski centar će omogućiti da djeca dok su u centru dobiju sve terapije, kao i palijativnu skrb.

Pročitajte više