U američkom zračnom napadu ubijen šef Šebaba

Foto: Guliver image/Getty images

ŠEF SOMALSKIH islamista Šebab Ahmed Abdi Godane ubijen je u zračnom napadu američke vojske u ponedjeljak, objavile su Sjedinjene Države u petak.

Smrt Godanea je "veliki gubitak i simbolično i operativno za najveću skupinu povezanu s al-Kaidom", naglasila je Bijela kuća u priopćenju. Pentagon je također potvrdio njegovu smrt.

"Iako je riječ o ključnom napretku u borbi protiv Šebaba, Sjedinjene Države će i dalje pokretati sva sredstva na raspolaganju, financijska, diplomatska, obavještajna i vojna u suočavanju s prijetnjom koju predstavljaju šebab i druge terorističke skupine za Sjedinjene Države i američki narod", naglasila je Bijela kuća.

Bijela kuća je otkrila da je ta operacija rezulatat višegodišnjeg rada službi sigurnosti, vojske i snaga reda.

Operaciju su vodile specijalne američke snage uz pomoć bespilotnih letjelica i zrakoplova, a izvedena je u ponedjeljak poslijepodne na skup visokih dužnosnika Šebab na kojem je sudjelovao Godane, objasnio je Pentagon u utorak.

Rakete Hellfire i laserski navođeno oružje uništili su logor i vozilo južno od Mogadišua, objasnio je i naglasio da niti jedan američki vojnik na kopnu nije sudjelovao u operaciji.

Pročitajte više