U hrani koju svakodnevno jedemo pronađena kemikalija koja izaziva razvoj tumora

Ilustracija: Shutterstock

EUROPSKA agencija za sigurnost hrane (EFSA) potvrdila je ranije procjene temeljene na  istraživanjima na životinjama prema kojima akrilamid u hrani povećava rizik od razvoja raka bez obzira na životnu dob.

Akrilamid je kancerogena kemikalija koja je pronađena u namirnicama koje svakodnevno koristimo poput kave, čipsa, prženih krumpira, keksa, krekera, hrskavom kruhu, tostu i određenoj hrani za bebe.

Ona nastaje u procesu pečenja i prženja iznad 150 stupnjeva u trenutku kada hrana poprima smeđu boju i bolji okus.

Djeca su joj najizloženija zbog niže tjelesne mase. EFSA je na zahtjev europskih stručnjaka provela istraživanje nakon kojeg je izdala potvrdno priopćenje te preporučila daljnja testiranja na ljudima.

Očekuje se da će europske vlade donijeti nove smjernice za prehranu, a iz EFSA-e preporučuju strože kontrole prehrambene industrije i dopuštenih razina kemikalija, poglavito u supermarketima i restoranima.

Dr. Diane Benford iz EFSA-a pojašnjava da se akrilamid konzumira oralno te se kroz gastrointestinalni trakt apsorbira u sve organe i ekstenzivno metabolizira. Tijekom tog procesa dolazi do formiranja glicidamida koji uzrokuje mutacije gena i tumore.

Nove smjernice trebale bi dovesti do smanjenja prisutnosti akrilamida u hrani te posebno informirati ljude o načinu pripreme hrane kod kuće.

Pročitajte više