U hrvatske startupe u posljednje tri godine uloženo 30 milijuna eura

Ilustracija: Zipzg.com / facebook

U HRVATSKE startupe u protekle tri godine uloženo je gotovo 30 milijuna eura.

Prema podacima koje je danas objavio Zagrebački inkubator poduzetništva, hrvatske startup tvrtke privukle su u razdoblju od početka 2012. do kraja 2014. godine 29,9 milijuna eura.

Najhrabriji su bili investitori iz SAD-a koji su uložili ukupno 22,2 milijuna eura, dok na europske investitore otpada 7,8 milijuna eura.

Promatrano po godinama, najuspješnija je bila 2014. godina, kada su startup tvrtke u Hrvatskoj privukle 21,8 milijuna eura ulaganja, dok su godinu ranije ulaganja iznosila 2,5 milijuna eura. U 2012. startup tvrtke privukle su 5,7 milijuna eura.

Najuspješniji u privlačenju ulagača u 2012. godini bio je startup Kupi.me u koji je uloženo čak 3 milijuna eura, a slijedi Farmeron sa 1,2 milijuna te BoatBooker u koji je uloženo milijun eura.

U 2013. najveće ulaganje dobio je Degordian - od milijun eura, dok je na drugom mjestu Codeanywhere sa 500 tisuća eura, a treći je Oradian sa 250 tisuća eura.

Prošle godine iznosi ulaganja znatno su se povećali te su najveći interes investitori pokazali za tvrtku Rimac Automobili u koju je uloženo čak 10 milijuna eura, a slijedi Ballabeat sa investicijom od 4 milijuna eura. Na trećem mjestu je Farmeron koji je prošle godine privukao novu investiciju od 2,3 milijuna eura.
 

Pročitajte više