U idućih mjesec dana bit će toplije od prosjeka!

Foto: Marko Todorov/Cropix

POSLJEDNJIH nekoliko dana u Hrvatskoj je bilo hladnije od prosjeka, no već s prvim tjednom nove godine stiže nam zatopljenje.  Prema podacima Odjela za vremenske analize i prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda sljedeća će četiri tjedna u većini Hrvatske vjerojatno biti toplija nego što je uobičajeno ili najmanje uobičajeno topla.

U prvom je tjednu gotovo posvuda izgledno veće pozitivno odstupanje srednje tjedne temperature od klimatološkog srednjaka. Nakon toga na Jadranu, osobito u Dalmaciji, može biti prosječno toplo, a na krajnjem jugu Hrvatske u drugom je tjednu moguće i malo hladnije od prosjeka.

U ostalim je krajevima do kraja razdoblja i dalje razmjerno velika vjerojatnost za toplije nego što je uobičajeno, posebno u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj.

Što se tiče oborina, količina će oborine do potkraj siječnja vjerojatno biti manja od prosječne ili najviše oko prosječne. U prvoj polovici prognostičkog razdoblja u većini područja predviđa se manje oborine nego što je uobičajeno, posebno na Jadranu i u predjelima uz Jadran. Potom je od sredine siječnja moguća uobičajena količina uz veću vjerojatnost za manjak oborine u kopnenim krajevima, osobito sjevernim i istočnim. 

Zagrebački prosjek je oko nule

Prema tablici klimatološkog prosjeka u razdoblju od 1981. do 2010. godine, na području Zagreba najniža temperatura u periodu od 27. prosinca do 27. siječnja bila je - 3,1 stupnja, dok je najviša bila 4,2 stupnja. Prosječna temperatura kretala se od 0,1 do 0,8 stupnjeva.
 

Pročitajte više