U istom danu: ZAMP blokirao račune čak šest lokalnih televizija



SLUŽBA zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) aktivirao je danas zadužnice za šest lokalnih televizijskih postaja te ih tako gurnuo u financijske poteškoće. Da je informacija točna, potvrdili su nam i u samom ZAMP-u. 

"Unatoč svim našim nastojanjima i fleksibilnosti..."

"Unatoč svim našim nastojanjima i fleksibilnosti pokazanoj prema ovim korisnicima i otplati njihova dugovanja, bili prisiljeni aktivirati zadužnice sljedećih šest televizijskih lokalnih postaja: Kanal Ri, NET, Srce TV Čakovec, TV Dalmacija, TV Šibenik i  Vox TV Zadar. Na ovaj korak bili smo prisiljeni i zbog ravnopravnog tretiranja svih korisnika na tržištu, odnosno ostalih 15 postaja koje naknadu plaćaju", odgovorili su nam iz ZAMP-a.

Iako smo pokušali doći u kontakt s televizijskim postajama kako bi nam to potvrdili te komentirali ovaj slučaj to nismo uspjeli s obzirom da smo zvali za komentare iza 16 sati.

Iz ZAMP-a nam kažu kako su sve ove postaje prije samog puštanja zadužnica opomenute nekoliko puta, a sukladno postojećoj proceduri.

Može i obročno

Naglasimo kako naknade koje televizijske postaje trebaju plaćati za korištenje glazbenih djela u svojem programu iznose 4 posto  od prijavljenog bruto prihoda postaje, a iznos je dogovoren sporazumno s udrugom NUT Nacionalnom udrugom televizija.


Iz ZAMP-a napominju da su dužnici u više navrata pismeno i telefonski upozoreni na dugovanja kao i o nužnosti podmirenja istog.

"Nažalost, za one koji unatoč iscrpnoj komunikaciji po tom pitanju nisu podmirili svoje dugovanje, a najveći broj predmetnih televizijskih postaja dužne su dvanaest i više mjeseci, tek kao krajnju mjeru, prisiljeni smo aktivirati sredstva osiguranja plaćanja. Također, svim televizijskim postajama koje posluju s teškoćama, a koje su zatražile obročnu otplatu dugovanja, HDS ZAMP je bez iznimke to i omogućio", stoji u odgovoru ZAMP-a Odjela za odnose s javnošću.



 

Pročitajte više