U osječkom KBC-u otvoren laboratorij za kateterizaciju srca vrijedan 10 milijuna kuna

Foto: Hina

NA KLINICI za unutarnje bolesti osječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC) u srijedu je otvoren laboratorij za kateterizaciju srca i invazivnu kardiologiju, u čije je opremanje uloženo oko 10 milijuna kuna.

Ministar zdravlja Siniša Varga istaknuo je da je osječki KBC bolnica od velikog regionalnog značaja, jer svi građani od Virovitice do Iloka, kojima zatreba kateterizacija srca, gravitiraju prema njoj.

Dosad je zbog neredovitog obnavljanja opreme često dolazilo do kvarova, a sada su uz nove uređaje potpuno popravljeni stari, pa je za iduće razdoblje osigurano nesmetano pružanje usluga kateterizacije srca, što je iznimno važno za spašavanje života.

Varga je upozorio kako je više od 48 posto smrtnih slučajeva u Hrvatskoj vezano za bolesti krvožilnog sustava i infarkt miokarda, a u Slavoniji, zbog načina prehrane i životnih navika, taj postotak iznosi čak 54 posto.

Bolnica koja pokriva područje s oko 900.000 stanovnika

Ministarstvo zdravlja će razmotriti mogućnost cjelovitog unapređivanja primarne zdravstvene zaštite, mreže domova zdravlja i ljekarni u Osječko-baranjskoj županiji, kako bi se u postojećim financijskim okvirima pružila maksimalno moguća zdravstvena skrb, obećao je Varga.

Pomoćnik sanacijskog upravitelja osječkog KBC-a Vladimir Borzan ocijenio je da će novi laboratorij i nova sala za koronarografiju omogućiti pružanje kompletne i kvalitetnije usluge pacijentima bolnice koja pokriva područje s oko 900.000 stanovnika.

Na novinarski upit što će kao ministar poduzeti u vezi s tučnjavom dvojice liječnika na zagrebačkoj Klinici za traumatologiju Varga je odgovorio kako se "ljudsko ponašanje ne može regulirati ministarskim ovlastima, niti dekretima".

On se nada da se radi o problemima na osobnoj, a ne stručno-medicinskoj razini, a Ministarstvo ispituje taj incident kako bi se utvrdio točan povod.

Pročitajte više