U ratom opustošenom Južnom Sudanu milijunima prijeti glad

Ilustracija: Guliver image/Getty images

MEĐUNARODNA zajednica u utorak je u Oslu obećala isplatu više od 600 milijuna dolara za borbu protiv gladi koja prijeti milijunima stanovnika Južnog Sudana opustošenog ratom.

Riječ je polovini svote namijenjene humanitarnoj krizi u Južnom Sudanu, a ona iznosi 1,8 milijarda dolara, rekao je šef norveške diplomacije Boerge Brende na konferenciji zemalja donatorica.

Prije ovog sastanka što ga je Ured za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) ocijenio posljednjom šansom, prikupljeno je samo 536 milijuna dolara od ukupno 1,8 milijarda dolara koliko je potrebno za tekuću godinu.

"Već imamo naznake većeg manjka hrane", rekla je dužnosnica za humanitarne operacije UN-a, Valerie Amos. "Zalihe hrane u izoliranim su dijelovima zemlje što ih je opustošio sukob gotovo potpuno potrošene, a cijene prehrambenih proizvoda iznimno su visoke", upozorila je Amos.

Prema podacima UN-a glad prijeti gotovo trećini populacije ove mlade afričke države, što znači da je ugroženo oko četiri milijuna stanovnika. Južni Sudan bogat je naftom, no opustošen je sukobom između vladinih snaga i pobunjenika koji je počeo polovinom prosinca prošle godine.

U utorak je, među ostalima, SAD obećao 291 milijun dolara, Velika Britanija oko 100 milijuna, a EU 55 milijuna eura. Norveška će izdvojiti 63 milijuna dolara.

S obzirom na to da slijedi razdoblje obilnih kiša koje često otežavaju, a često i onemogućuju vožnju slabo razvijenom cestovnom mrežom, slanje humanitarne pomoći još je zamršenije. U lošem su stanju i piste.

Pročitajte više