U sarajevskom zatvoru umro kardiolog Ognjen Šimić

U SARAJEVSKOM zatvoru od posljedica srčanog udara večeras je u 55. godini života umro kardiolog Ognjen Šimić, piše Slobodna Bosna.

Šimić je umro u zatvoru poluotvorenog tipa na Igmanu. Liječnik je u Sarajevu izdržavao zatvorsku kaznu zbog primanja mita u vrijeme dok je radio kao kardiolog u Rijeci. Isti izvor navodi da je Šimić već godinama patio od srčanih problema, zbog čega su mu prije nekoliko godina ugrađene dvije premosnice.

Prije godinu dana otišao u zatvor

Kao što smo pisali, Vrhovni sud Federacije BiH je u travnju prošle godine Ognjenu Šimiću potvrdio kaznu od dvije i pol godine zatvora zbog primanja mita. Vrhovni sud tom je odlukom u cijelosti potvrdio presudu koju je u prosincu 2010. godine donesena na Županijskom sudu u Sarajevu.

Podsjećamo, Šimić je 2008. godine na Županijskom sudu u Rijeci osuđen na devet godina zatvora, nakon čega mu je Vrhovni sud pravomoćnom presudom smanjio kaznu na pet godina. Proglašen je krivim da je kao predstojnik odjela za kardiokirurgiju Kliničkog centra u Rijeci u razdoblju od 2001. do 2006. godine u više navrata primio mito u iznosima od pet stotina do tri tisuće eura. Nakon izricanja presude pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, gdje se žalio na presudu.

"Osudili me prije presude"

"Korupcija se nalazi u državnoj administraciji, državnim aparatima i građevinarstvu, nigdje drugdje. Da bi se bacio pijesak u oči EU, nađena su dva, tri liječnika, kapetana, pozornika da bi izgledalo da se oni bore protiv korupcije", govorio je Šimić o svojoj sudbini u jednom BiH mediju dodajući kako je Hrvatska država željela uništiti i njega i njegovu obitelj.

Šimić je najavljivao i tužbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu tvrdeći da u Hrvatskoj nije imao pošteno suđenje te da su mu povrijeđena ustavna prava.

Šimić je to pokušao dokazati tvrdeći da je postojao pritisak medija te da su ga državni dužnosnici  proglasili krivim prije samog proglašenja presude.

Pročitajte više