U sjeni Grčke, Kina klizi prema financijskom krahu?

Foto: scx.hu

DOK SU svjetla pozornice okrenuta prema Grčkoj, Kina klizi prema financijskom krahu: nakon naglog rasta ranije tijekom godine, indeks na burzi u Šangaju od početka lipnja pao je za čak 29 posto, a slijedile su ga i druge burze.


Prema pisanju Bloomberga, riječ je o situaciji uvelike nalik na krizu na Wall Streetu 1929. godine, koja je SAD odvela u Veliku depresiju. Kineska vlada se također služi sličnom taktikom kojom se služio Wall street kako bi probudio tržište.

Tijekom vikenda vodeće kineske brokerske kuće obećale su da će kupiti barem 120 milijardi juana ili 13.3 milijarde eura kako bi stabilizirali tržište, uz podršku Narodne banke Kine. U krajnjoj nuždi ulogu kupca će preuzeti i centralna banka, tiskajući novac za kupnju dionica i održavanje njihovih cijena.

Rano za prognoze


Banke Wall Sreeta 1929. godine su napravile sličan potez: JP Morgan i nekoliko drugih vodećih financijskih kompanija udružile su sredstva kako bi kupnjom dionica poduprle njihovu vrijednost, i to neposredno nakon što je Dow Yones potonuo za čak 30 posto.

Napori američkih bankarskih sustava dali su samo kratkoročne rezultate, a SAD je potom potonuo u Veliku ekonomsku krizu.

Stručnjaci ističu da je još prerano prognozirati hoće li sličan potez u Kini dugoročno dati rezultate. Tijekom današnjeg dana indeks na burzi u Šangaju je, nakon pada u crveno, dan završio u plusu za 2,4 posto.

Pročitajte više