U srijedu objava sudske odluke o mogućoj smjeni tajlandske premijerke

Foto: Hina

TAJLANDSKI ustavni sud najavio je u utorak da će u srijedu objaviti odluku o mogućoj smjeni premijerke Yingluck Shinawatre optužene za zlouporabu vlasti dok traje politička kriza u zemlji.

"Sud je odlučio da će se očitovati u srijedu u podne", rekao je predsjednik suda Charoon Intachan. "Sud je prikupio dovoljno dokaza za izricanje presude", dodao je pred novinarima pošto je odbio zahtjev premijerkine obrane za dovođenje još pet svjedoka.

Yingluck Shinawatra čiju smjenu prosvjednici traže mjesecima, rekla je u utorak na ustavnom sudu da se ne osjeća krivom za optužbe za zlouporabu vlasti. Ako se te optužbe pokažu istinitima premijerka će morati otići s vlasti.

"Odbacujem optužbe. Nisam prekršila zakon", uzvratila je Yingluck na optužbe da je na nepošten način premjestila jednog visokog dužnosnika kako bi pogodovala svojoj stranci.

Pristaše vlasti optužuju pravosuđe da ide na ruku protivnicima Yingluck Shinawatre koji se, po njihovu mišljenju, pripremaju da je sruše "pravosudnim državnim udarom".

Tajland već mjesecima potresa politička kriza koju obilježavaju prosvjedi s više desetaka pa i stotina tisuća sudionika.

Parlamentarne izbore u veljači omeli su ti prosvjednici koji vladu žele zamijeniti "narodnim vijećem" bez izbora. Oslabljena vlada obavlja tek tekuće poslove nakon raspuštanja parlamenta u prosincu prošle godine.

Pročitajte više