U travnju izbor novog rektora zagrebačkog Sveučilišta

Foto: unizg.hr

IZBORNO povjerenstvo za provedbu izbora rektora Sveučilišta u Zagrebu donijelo je danas Upute za postupak izbora rektora, a sveučilišni Senat izabrat će novoga zagrebačkog rektora na sjednici 15. travnja ove godine.

Novi rektor bira se na mandat od četiri godine, za razdoblje od 1. listopada 2014. do 30. rujna 2018. Predloženik za rektora mora biti redoviti profesor ili redoviti profesor u trajnom zvanju Sveučilišta u Zagrebu.

Upute za postupak izbora rektora danas su poslane dekanima sastavnica Sveučilišta u Zagrebu i predsjednicima vijeća područja, a dokument je objavljen i na mrežnoj stranici Sveučilišta www.unizg.hr , priopćilo je zagrebačko Sveučilište.

U skladu s Uputama, ovlašteni predlagatelji kandidata za rektora zagrebačkog Sveučilišta su vijeća područja ili najmanje tri sastavnice, pri čemu svaki ovlašteni predlagatelj može dati samo jedan prijedlog za izbor rektora, ističe se u priopćenju.

Prijedlog za izbor rektora koji dostavljaju predsjednici vijeća područja ili dekani (čelnici) sastavnica mora sadržavati odluku o predloženiku, njegov životopis i program rada, kao i njegovu pisanu suglasnost za sudjelovanje u izbornom postupku.

Mandat od četiri godine

Izbornom povjerenstvu prijedlozi će se moći dostaviti od 13. veljače do 12. ožujka ove godine.

Na sjednici što će se održati 14. ožujka, Izborno povjerenstvo utvrdit će koji od pristiglih prijedloga ispunjavaju Zakonom i Statutom Sveučilišta propisane uvjete.


Službenu listu predloženika te njihove programe rada i životopise Izborno povjerenstvo objavit će na mrežnoj stranici Sveučilišta u Zagrebu www.unizg.hr do 25. ožujka ove godine.

U skladu s Uputama, predloženici će svoje programe rada izlagati na izvanrednoj sjednici Senata u utorak, 8. travnja 2014. u auli Rektorata, gdje će tjedan dana kasnije, odnosno 15. travnja, Senat izabrati novoga rektora zagrebačkog Sveučilišta.

Za izbor rektora potrebna je pak natpolovična većina ukupnoga broja glasova članova Senata, od kojih svaki ima jedan glas, a i predloženik koji je ujedno i član Senata ima pravo glasovati.

U slučaju da nijedan od predloženika u prvome krugu ne dobije natpolovičnu većinu ukupnoga broja glasova članova Senata, u drugome će se krugu birati između dvaju predloženika koji su u prvome krugu dobili najveći broj glasova.

Svim sjednicama Senata na kojima će se provoditi postupak izbora rektora predsjedavat će najstariji nazočni član Senata.

U skladu sa Statutom Sveučilišta u Zagrebu novi rektor bira se na mandat od četiri godine, za razdoblje od 1. listopada 2014. do 30. rujna 2018.

Pročitajte više