U unutrašnjosti trajekta pronađeno tijelo dječaka koji je prvi uputio poziv za pomoć

Foto: Hina

TIJELO južnokorejskog dječaka koji je drhtavim glasom prvi nazvao hitnu službu kad je trajekt na kojem su bile stotine djece počeo tonuti pronađen je utopljen u unutrašnjosti broda, objavile su pomorske vlasti u četvrtak.

Roditelji su identificirali tijelo na temelju odjeće ali identitet još nije potvrđen DNK testiranjem.

Više od 300 osoba većinom učenika i profesora iz srednje škole Danwon utopilo se ili je nestalo u nesreći koja se dogodila 16. travnja.

Trajekt Sewol potonuo je na rutinskoj plovidbi iz luke Incheon u blizini Seula prema otoku Jeju. Od ukupno 476 putnika i članova posade 339 su bila djeca i profesori iz škole u Ansanu, predgrađu Seula koji su bili na školskom izletu.

Spašene su 174 osobe. Iz olupine broda do sada je izvučeno 159 tijela a u operaciji sudjeluje oko 700 ronilaca koji rade u smjenama u muljevitoj unutrašnjosti broda u kojoj opipavaju tijela stradalih.

Rodbina poginulih u nesreći trajekta napala dužnosnika, traže ubrzanje akcije

Gnjevna rodbina poginulih na južnokorejskom trajektu, potonulom prije osam dana, u četvrtak je fizički napala južnokorejskog dužnosnika optužujući ga da laže o naporima koji se ulažu kako bi se izvukla tijela koja su i dalje zarobljena u potonulom trajektu.

U trenutku kada se trajekt 16. travnja prevrnuo te potonuo na njemu je bilo 476 osoba, većinom učenika srednje škole u Ansanu nedaleko od Seula.


Nasilje je uslijedilo u četvrtak pošto su rođaci žrtava brodom otplovili do mjesta na kojemu je potonuo trajekt Sewol težak 6825 tona, gdje je u tijeku operacija izvlačenja tijela.

Dvadesetak članova obitelji žrtava fizički je napalo zamjenika šefa obalne straže, Choi Sang-Wanga. Nakon što su upali u njegov privremeni ured razderali su mu košulju, išamarali ga, ščepali ga za vrat i izvukli iz kancelarije.

"Rekli ste da ovdje rade stotine ronilaca, a mi smo ih danas vidjeli samo nekoliko", rekla je jedna od majki Choiju. Gnjevna rodbina Choija je zadržala neko vrijeme dok nije stigao njegov nadređeni, a potom su obojicu natjerali da putem radija zaposlenima u obalnoj straži narede ubrzanje nastojanja da se izvuku tijela. Zatražili su i namjenski televizijski kanal da bi mogli uživo pratiti aktivnosti spasilaca.

Od 476 osoba na trajektu, njih 174 uspjelo se spasiti. Prema bilanci žrtava u četvrtak, u nesreći je smrtno stradala 171 osoba, a njih 131 još se vode kao nestali.

Pročitajte više