"U vrijeme krize svim građanima nameće se stroga štednja, dok privilegije Crkve ostaju netaknute"

UDRUGA Protagora uputila je premijeru Zoranu Milanoviću otvoreno pismo uoči njegova skorašnjeg posjeta Vatikanu. Naime, kako napominju iz Protagore, Vatikanski ugovori vrlo su štetni za Hrvatsku te bi Milanović tijekom posjeta Vatikanu trebao pokrenuti raspravu o njihovom raskidanju.

"Podsjećamo Vas da su ugovori sa Svetom stolicom kao konkordati potpisani bez javne rasprave, mimo volje i znanja hrvatskih građana i da je njima Republika Hrvatska protivno vrijednostima, koje se obavezala čuvati i svojim Ustavom i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima, regulaciju vjerskih prava dijela svojih građana prenijela na jedan strani nedemokratski i autokratski politički subjekt, koji niti načelno ne priznaje jednakost svih ljudi, što je samo po sebi protudemokratski čin.

Osim toga, u brojnim situacijama crkveni propisi derogiraju zakonodavstvo Republike Hrvatske. Ovakva praksa dovodi do nejednakosti građana pred zakonom, budući da je jedna vjerska zajednica, a posredno i jedna strana autokracija, stavljena u privilegirani položaj u kojemu se njezini članovi nisu dužni pridržavati propisa koji vrijede za sve ostale građane", upozoravaju iz Protagore.

Kako napominju, Sveta stolica po nikakvim demokratskim kriterijima ne može se pojavljivati kao
zastupnik hrvatskih građana katoličke vjeroispovijesti, pa se nameće pitanje koga zapravo Sveta stolica u tim ugovorima zastupa i zašto Republika Hrvatska vjerska prava svojih građana regulira pomoću ugovora sa jednom stranom autokracijom, često i na štetu prava svojih građana, uključujući građane katoličke vjeroispovijesti? Navedenim ugovorima Republika Hrvatska je preuzela samo obaveze, a zahvaljujući njima Sveta stolica si je priskrbila isključivo privilegije pa te ugovore zapravo ni ne možemo zvati ugovorima u pravom smislu riječi jer je za pravnu valjanost ugovora potrebna razmjernost prava i obveza obje strane, što u slučaju ugovora između Republike Hrvatske i Svete stolice nikako nije slucaj.

"Krizu svi bolno osjećamo - osim Crkve"


"U vrijeme ekonomske krize, koju svi bolno osjećamo, svim hrvatskim građanima i onima socijalno najugroženijima, nameće se stroga štednja, dok privilegije Katoličke crkve (koja sama propovijeda skromnost) ostaju netaknute. To s moralnog aspekta zaslužuje najoštriju osudu i same ugovore čini apsurdnima, jer se u ime zaštite određenih kršćanskih vrijednosti omogućava privilegiranoj strani, koja se proziva njihovim zaštitnikom – ni manje ni više nego kršenje tih istih vrijednosti u ime kojih su ti ugovori navodno potpisani.

Podsjećamo da je diskriminacija djece uzrokovana religijskom indoktrinacijom u dječjim vrtićima, nastavom vjeronauka u školama i religijskim sadržajem u ostalim obrazovnim predmetima hrvatska svakodnevica, o čemu vrlo često zaprimamo pritužbe roditelja i o čemu smo već nekoliko puta obavještavali Vašu Vladu i druge nadležne organe RH. Sam Ugovor između Svete stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture sadrži opasku prema kojem oni ne smiju biti razlog ikakve diskriminacije: „Školske vlasti, u suradnji s nadležnim crkvenim vlastima, omogućit će roditeljima i punoljetnim učenicima da izaberu vjeronauk pri upisu u školu na način da njihova odluka ne bude povodom bilo kakvom obliku diskriminacije na području školskoga djelovanja“ (Članak 2, stavak 2.). Međutim, dobar dio njihovog preostalog sadržaja ulazi u proturječje s pokazanom „dobrom voljom“ jer je provedba spornih ugovora jedan od glavnih razloga religijski motivirane diskriminacije u javnim školama i u dječjim vrtićima.

Podsjećamo Vas da je Vaša temeljna dužnost zaštita prava svih hrvatskih građana i Ustavnih vrijednosti RH, kao i međunarodnih vrijednosti definiranih konvencijama o ljudskim pravima, te Vas zbog svega navedenog povodom najavljenog posjeta Vatikanu molimo da pokrenete proces raskidanja ugovora sa Svetom stolicom", poručili su Milanoviću iz Protagore.

Pročitajte više