Puljak: Sva splitska djeca bit će upisana u vrtiće

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

S obzirom na nove kapacitete vrtića i proširenje kategorije upisa u jaslice, u Gradu Splitu uvjereni su da će ove godine u vrtiće biti upisana sva djeca, čak i ona čiji roditelji ne ispunjavaju uvjet da su oboje zaposleni, rečeno je danas na konferenciji za novinare u gradskoj upravi.

Izvještavajući o trenutnim rezultatima prvog kruga upisa u dječje vrtiće, gradonačelnik Ivica Puljak ustvrdio je kako je ovogodišnja situacija puno bolja od lanjske.

Procjena je da će se na kraju upisa, kada prođe žalbeni rok i nakon što sinkroniziraju rezultate upisa s privatnim vrtićima, sva djeca upisati u vrtiće.

Proširena kategorija upisa u jaslice

Što se tiče jaslica, upisat će se sva djeca koja ispunjavaju uvjete, čija su oba roditelja zaposlena i imaju prebivalište u Splitu, a ostat će i mjesta za kategoriju koja je najčešće ostajala bez mjesta - djecu čiji roditelji nisu zaposleni. Naime, ove godine Grad Split proširio je kategoriju upisa u jaslice.

"Ove godine su otvoreni dodatni kapaciteti, gradi se vrtić na Pujankama, do početka godine se planira otvoriti privatni vrtić, te vrtić u Tehnološkom parku na Dračevcu", rekao je Puljak dodavši da je u gradskim vrtićima smješteno 4500 djece, u privatnim njih oko 2000, a svake se godine upiše novih 1500.

Budući vrtić, koji će biti smješten u prizemlju zgrade Tehnološkog parka na Dračevcu, je dovršen, a Grad još razmišlja hoće li taj prostor nekome iznajmiti za privatni vrtić ili će sam otvoriti vrtić.

Poboljšanje kvalitete standarda u vrtićima

Pregovori još traju, no sigurno je da će tamo biti vrtić koji će pohađati po jedna jaslička i vrtićka skupina, a najpogodniji će biti za djecu zaposlenika u Tehnološkom parku.

Uz povećavanje kapaciteta radi se na poboljšanju kvalitete standarda u vrtićima. U jaslicama je u prosjeku po 15, 16 djece, pa iako se u vrtićima i jaslicama povećao broj djelatnika i onih koji rade s djecom s poteškoćama u razvoju, kaže Puljak, uskoro će nedostajati djelatnika s obzirom na otvaranje novih kapaciteta.

Pročitajte više