Mars iz atmosfere izbacuje plazmu u svemir

Ilustracija: Shutterstock

Izgleda da Mars, kao i Sunce, iz atmosfere izbacuje plazmu, što je pomalo neočekivano s obzirom na to da Crveni planet nema globalno magnetsko polje. Naime, kada magnetska polja u ioniziranom plinu (plazmi) oko zvijezde iznenada promijene smjer ili se prepolove, dolazi do velikog izbijanja energije, odnosno koronarnog izbačaja mase.  

Astronomi su uočili sličan fenomen u Marsovoj gornjoj atmosferi ispunjenoj plazmom, iako planet ima samo "džepove" magnetskog polja, a ne globalno magnetsko polje kao Sunce. No na Crvenom planetu do nedavno nisu zabilježeni masovni izbačaji, piše New Scientist.

Tri masovna izbačaja plazme

Fizičar Lou-Chuang Lee s Instituta znanosti o Zemlji u Tajvanu i njegovi kolege su prilikom analize podataka s NASA-inog satelita Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN) uočili tri eksplozivna izbacivanja mase iz Marsove ionosfere koja su se dogodila 2014., 2016. i 2019. godine. 

Ovaj fenomen nije lako zamijetiti na Marsu, za razliku od izbačaja mase sa Sunca, koji su dovoljno gusti da reflektiraju sunčevu svjetlost pa se mogu vidjeti sa Zemlje. Stoga su znanstvenici potražili područja u ionosferi gdje naizgled nema plazme. 

"Ako se ovo događa u Marsovoj atmosferi, to se možda zbiva i na drugim planetima"

Lee i njegovi kolege smatraju da izbačaje na Marsu uzrokuju interakcije između njegovog isprekidanog magnetskog polja i solarnog vjetra. Stalna struja nabijenih čestica uzrokuje pucanje linija magnetskog polja planeta i izbacivanje plazme.  

"Ako se ovo događa u Marsovoj atmosferi, to bi moglo značiti da se slični procesi zbivaju i na drugim planetima koji također nemaju globalno magnetsko polje, poput Venere", rekao je fizičar Mathew Owens sa Sveučilišta Reading u Velikoj Britaniji. 

Istraživanje naziva In situ observation of mass ejections caused by magnetic reconnections in the ionosphere of Mars objavljeno je u časopisu Nature Astronomy. 

Pročitajte više