UN: Netrpeljivost, nasilje i mržnja ISIL-a moraju biti iskorijenjeni

Foto: Hina

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je u petak na jačanje i širenje bombardiranja militanata Islamske države i drugih povezanih ekstremističkih skupina.

Vojna koalicija predvođena SAD-om bombardira borce Islamske države koji drže velike dijelove teritorija u Iraku i Siriji, dvjema državama u kojima traje složen višestran građanski rat, za koji su zainteresirane skoro sve zemlje na Bliskom istoku.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u utorak vojnim čelnicima iz više od 20 zemalja koje surađuju s koalicijom da je duboko zabrinut zbog napredovanja Islamske države u sirijskom gradu Kobaniju i u zapadnom Iraku.

"Članovi Vijeća sigurnosti pozivaju međunarodnu zajednicu prema međunarodnom pravu da još pojačaju i prošire potporu vladi Iraka, uključujući i iračke snage sigurnosti, u borbi protiv (Islamske države) i združenih naoružanih skupina", reklo je Vijeće sigurnosti u priopćenju.

Petnaesteročlano Vijeće sigurnosti "naglasilo je da (Islamska država) mora biti poražena te da netrpeljivost, nasilje i mržnja koje je usvojila mora biti iskorijenjeno".

Prosvjedni skup podrške Kobaneu i Rožavi

Radnička fronta organizira prosvjedni skup podrške Kobaneu i Rožavi. Skup će se održati danas u 14 sati ispred turskog veleposlanstva u Zagrebu.

Prosvjednim skupom Radnička fronta želi pokazati solidarnost s borbom kurdskog naroda i revolucijom u Rožavi, te osuditi pro-fundamentalističku politiku Turske.


Iz Radničke fronte ističu kako se nije moguće uzdati u to da će svjetske sile učiniti nešto za Kobane i Rožavu. Jedinu realnu pomoć Kurdima, smatraju, može pružiti međunarodni radnički i antikapitalistički pokret.

Prosvjednim skupom ističu sljedeće zahtjeve:

Otvaranje turske granice za slobodni protok oružja i kurdskih dobrovoljaca kako bi se pomogla obrana Rožave od fundamentalista, prestanak svih vojnih napada koje Turska izvodi protiv Radničke partije Kurdistana i uklanjanje Radničke partije Kurdistana s popisa terorističkih organizacija, organiziranje ozbiljne kampanje međunarodne solidarnosti s borbom kurdskog naroda i njezino pomaganje oružjem i dobrovoljcima - po uzoru na pomoć upućenu republici u Španjolskom građanskom ratu te puno pravo na samoodređenje Kurda u Turskoj i Siriji.

Pročitajte više