UN: Rasizam u Njemačkoj "u svim porama društva"

Foto: Hina

NJEMAČKA trpi kritiku Ujedinjenih naroda nakon revizije koja je pokazala da su napori oko eliminacije rasizma neuspješni, javlja Deutsche Welle.

"Rasizam u Njemačkoj nije ograničen na ekstremne desničarske krugove, on je u svim dijelovima društva," priznali su predstavnici njemačke vlade pred vijećem UN-a za Eliminaciju rasne diskriminacije u Ženevi.

"Brojni političari i stranke nemaju uspjeha u postojanom odmicanju od rasističkih elemenata, stereotipa i predrasuda," dodaje Selmin Çaliskan, glavna tajnica Amnesty International u Njemačkoj uz ocjenu da takva klima pogoduje "stigmatizaciji manjina" koju promovira protuimigrantski pokret PEGIDA.

S druge strane, Almut Wittling-Vogel, predstavnik njemačkog ministarstva pravosuđa ističe da su u posljednje vrijeme pokreti kakav je PEGIDA oslabljeni i nadjačani protuprosvjedima i civilnim građanskim otporom. "Mi smo sretni jer također možemo navesti primjere aktivnog civilnog društva," rekao je Wittling-Vogel i obećao da će vlada snažnije goniti rasističke zločine.

Tim od 18 nezavisnih stručnjaka bi za desetak dana trebao objaviti prijedloge za pospješivanje napora za eliminaciju rasizma i daljnju implementaciju UN-ove konvencije protiv rasizma koja je u Njemačkoj stupila na snagu 1969. godine.

Pročitajte više