UN-ov konvoj s humanitarnom pomoći stigao u Doneck

Foto (Ilustracija): FAH

KONVOJ triju UN-ovih agencija s humanitarnom pomoći stigao je danas u Doneck, što je prvi takav konvoj koji ulazi na prorusko pobunjeničko područje na istoku Ukrajine, rekao je za AFP koordinator Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Ukrajini.

Konvoj s četirima kamionima zajednička je inicijativa UN-ova fonda za djecu (UNICEF), UN-ove agencije za izbjeglice (UNHCR) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

U konvoju su bila i dva kamiona Liječnika bez granica (MSF) ukrcana na druga vozila, rekao je Andrej Slavuckij, koordinator WHO-a u Ukrajini.

UN-ov konvoj je dopremio higijenske potrepštine za obitelji, lijekove i 13 tona materijala za sprječavanje AIDS-a. Na kamionima MSF-a bili su lijekovi za 6000 ljudi oboljelih od HIV-a.

"Ovo je prvi ovakav konvoj", potvrdio je za AFP Jens Laerke, glasnogovornik UN-ova Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Tri UN-ove agencije planiraju dopremiti više od 62 tone pomoći, ponajprije lijekove i najnužnije namirnice, stanovnicima na tom području koji su ostali bez struje i vode, rekao je drugi predstavnik UN-ovih agencija koji je htio ostati anoniman.

Rusija je od kolovoza 2014. poslala na istok Ukrajine 14 humanitarnih konvoja. Ukrajina redovito optužuje Moskvu da se njima služi kao izlikom za slanje oružja pobunjenicima.

Pročitajte više