UN-ovo Vijeće sigurnosti osudilo užasan napad u Tripoliju

Foto: FAH

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih naroda jučer je odlučno osudilo "užasan" napad na hotel u Tripoliju, u Libiji, u kojemu je poginulo devet ljudi, tražeći da se kazne krivci.

Devet osoba, među kojima petero stranaca - Amerikanac, Francuz, dvije Filipinke i Južnokorejac - poginuli su u utorak u napadu na hotel koji je trajao nekoliko sati a odgovornost za njega je preuzela skupina Islamska država, što je još jedna potvrda kaosa koji vlada u Libiji.

Petnaest zemalja članica vijeća u izjavi je jednoglasno "najoštrije osudilo teroristički napad" izrazivši sućut obiteljima žrtava zbog "užasnog čina".

Vijeće je usto pozvalo političare i stranke u Libiji da surađuju s UN-om na pokretanju političkog procesa radi "uklanjanja političkih i sigurnosnih problema u zemlji".

Libijski ogranak džihadističke skupine IS-a napad potvrdio na Twitteru

UN-ov izaslanik Bernardino Leon želi postići dogovor o sastavljanju vlade nacionalnog jedinstva u Libiji koja je nakon svrgavanja Moamera Gadafija 2011. zapala u bezvlašće.

Libijski ogranak džihadističke skupine IS-a potvrdio je na Twitteru da su njegovi članovi izveli napad na hotel, objavio je američki centar za praćenje islamističkih stranica.

Zemljom koju vode dva parlamenta i dvije suparničke vlade - jedna bliska koaliciji pobunjeničkih skupina Fadžr Libija (Libijska zora) koja kontrolira libijsku prijestolnicu i druga koju priznaje međunarodna zajednica - haraju pobunjeničke skupine.

Pročitajte više