Ubrzano poniranje bolivara i hiperinflacija u Venezueli

Foto: Hina

VENEZUELANSKI bolivar je prošlog tjedna probio "ključnu granicu" u odnosu na dolar uslijed hiperinflacije i ubrzanog sažimanja ekonomije.

Prema portalu dolartoday.com koji se naširoko koristi za praćenje trendova na tržištu novca, jedan dolar na crnom tržištu vrijedi oko 300 bolivara. Riječ je o općeprihvaćenoj vrijednosti za razliku od službenog tečaja kojeg "proizvoljno" određuje socijalistička vlada i prema kojem jedan dolar vrijedi oko 6 bolivara.

Fluktuacije na crnom tržištu otkrivaju da je jedan dolar u 2012. vrijedio oko 10 bolivara, u vrijeme inauguracije predsjednika Nicolasa Madura, u travnju 2013., odnos  je bio 1 naprema 24, da bi u siječnju ove godine jedan dolar vrijedio oko 173 bolivara, nakon čega je valuta nastavila s poniranjem u ubrzanom tempu do razine zabilježene proteklog tjedna. 

Posljednje procjene MMF-a predviđaju da će se venezuelanska ekonomija do kraja godine sažeti za sedam posto, dok će cijene na godišnjoj razini porasti za upečatljivih 96.8 posto.

> Venezuela 2014. završila recesijom, inflacija u studenom dosegla 63.6 posto

"Istina je da Venezuela ima relativno ekstremnu makroekonomsku situaciju," napisao je u bilješci za investitore Marc Chandler iz BBH-a (najstarije privatne banke u SAD). "Mi sumnjamo da će, kad stvari uistinu zaguste, u što nema sumnje, Venezuela službeno devalvirati (valutu) umjesto da odustane od servisiranja lokalnog duga".

Pročitajte više