Ubrzava rast najvećeg europskog gospodarstva: Njemački BDP u plusu 1,5%

Foto: Hina

PREMA sezonski neprilagođenim podacima, u Njemačkoj je realni BDP u 2014. ostvario pozitivnu godišnju stopu rasta od 1,5%.

U usporedbi s prethodnom godinom kada je realni rast BDP-a iznosio 0,1% godišnje, ovakvo ostvarenje predstavlja (očekivano) ubrzanje gospodarske aktivnosti u najvećem gospodarstvu eurozone, navode analitičari RBA.

Objavljeni su i podaci o robnoj razmjeni u eurozoni koji su također potvrdili očekivanja: suficit u trgovinskoj bilanci porastao je sa (revidiranih) 19,6 mlrd eura u listopadu na 20 milijardi eura u studenom.

Empire manufacturing indeks (pokazatelj aktivnosti prerađivačkog sektora) u SAD-u zabilježio je iznadočekivani rast s revidirane razine od -1,23 kolika je zabilježena u prosincu na 9,95 u siječnju 2015. (očekivanja su bila na razini +5,00).

S druge strane, zabilježen je neočekivani porast broja zahtjeva za naknade za novonezaposlene i to za 19 tisuća čime je dosegnut broj od 316 tisuća zahtjeva, što je vjerojatno posljedica nešto većeg otpuštanja broja radnika koji su bili sezonski zaposleni tijekom razdoblja novogodišnjih blagdana.

Istovremeno, broj zahtjeva za naknadama za nezaposlene pao je za 51 tisuću i spustio se na 2.424 milijuna. Objavljen je i Philadelphia Fed indikator poslovnog kretanja u SAD-u koji je kliznuo s 24,3 u prosincu na razinu od 6,3 u siječnju, znatno ispod očekivane vrijednosti 18,7.

Pročitajte više