Učenice na prevaru poslane da pjevaju na HDZ-ovom skupu, ali nitko u školi neće odgovarati

Foto: FAH

ŠKOLSKI zbor zadarske Gimnazije Vladimira Nazora na prevaru je poslan da pjeva na stranački skup HDZ-a, ali nitko zbog toga neće odgovarati, javlja Zadarski list.

Inspekcija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta nije pronašla nikakvog razloga da sankcionira ravnatelja škole Radu Šimičevića, koji je i sam član HDZ-a, kao ni profesoricu glazbenog i profesora hrvatskog koji je predložio angažman školskog zbora na HDZ-ovom skupu.

Inspekcija: Nitko nije kriv

Savjetnica ministra Vedrana Mornara Anja Korda kaže da je inspekcijski nadzor proveden slijedom medijskih napisa da je školski zbor Gimnazije Vladimira Nazora u Zadru nastupao na predizbornom skupu HDZ-a. Zbog toga je, kaže Korda, Ministarstvo moralo utvrditi okolnosti tog nastupa.

"Inspekcijski nadzor je obavljen te je u razgovoru s ravnateljem škole, profesoricom glazbene umjetnosti, voditeljicom zbora i nastavnikom hrvatskog jezika i književnosti koji je inicirao nastup pjevačkog zbora utvrđeno da je riječ bila o događanju organiziranom u povodu otvaranja novih prostorija Mjesnog odbora Plovanija, dakle gradskih prostorija, te da tijekom dogovora i organizacije nije bilo naznaka da bi se radilo o političkom skupu. Roditelji su, kako je rečeno, o tome bili obaviješteni unaprijed preko učenica te se ni jedan roditelj, ni prije ni poslije, nije pritužio školi na sudjelovanje učenika na ovom događaju. Ravnatelj je izjavio kako je u nastupu školskog zbora koji je otpjevao hrvatsku himnu i jednu pjesmu zadarskog autora na otvorenju gradskih prostorija vidio priliku za prikazivanje rezultata rada zbora i njegovu javnu afirmaciju. Slijedom navedenog, u inspekcijskom nadzoru nisu utvrđene povrede iz nadležnosti prosvjetne inspekcije", kaže savjetnica ministra.

Incident zbog kojeg je inspekcija bila u gimnaziji dogodio se u četvrtak 13. studenog. Učenice koje pjevaju u zboru tada su dovedene na otvaranje novih prostorija Mjesnog odbora Plovanija, ali ispostavilo se da se zapravo radi o HDZ-ovom predizbornom skupu za izbore za mjesne odbore koji su u Zadru održani prošlog vikenda.

"Dobrodošli na predizborni skup HDZ-a!"

Slučaj je u medije iscurio zahvaljujući roditeljima koji su se pobunili zato što su njihova djeca na prevaru dovučena da pjevaju na stranačkom skupu. Iz HDZ-e su poručili da se nije radilo o predizbornom skupu, ali demantira ih Mladen Malta, predsjednik zadarskog ogranka Hrvatske zore.

Kao stanovnik Plovanije Malta je, kako kaže, dobio poziv za otvaranje novog Mjesnog odbora, te se odazvao na ceremoniju.

"A onda, ne samo mi, nego i brojni drugi građani, među kojima i učenice gimnazije Vladimir Nazor, doživjeli smo nasilje nad svima nama od strane čelnika zadarskog HDZ-a koji su obećano otvaranje novog Mjesnog odbora Plovanija pretvorili u "partijski slet" najviše razine.

Već na samom početku gospodin Joso Nekić, nositelj liste HDZ-a za MO Plovanija na predstojećim mjesnim izborima je okupljene pozdravio riječima: 'Dobrodošli na predizborni skup HDZ-a!', da bi potom predstavio svoju listu i svakog člana s liste pojedinačno. Ovoj obmani mještana Plovanije nazočili su predsjednici gradskog i županijskog odbora HDZ-a", tvrdi Malta.

Pročitajte više