Udruga Franak: Banke su poslovale nezakonito, Vlada i Sabor moraju ih natjerati da vrate novac

Foto: FAH

UDRUGA Franak poslala je jučer premijeru Zoranu Milanoviću, predsjedniku Sabora Josipu Leki, ministru financija Borisu Lalovcu, guverneru HNB-a Borisu Vujčiću i predsjedniku saborskog Odbora za financije i državni proračun Goranu Mariću pismo povodom odluke Vrhovnog suda kojom je, kako kažu, potvrđeno nezakonito poslovanje hrvatskih banaka. Pismo Udruge Franak prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,

Obraćamo Vam se povodom donošenja odluke Vrhovnog suda kojom je još jednom potvrđeno nezakonito poslovanje sedam tuženih banaka u Republici Hrvatskoj.

Nažalost, niti nakon dva tjedna od donošenja navedene odluke, nema nikakvog pomaka u zaštiti prava korisnika kredita s valutnom klauzulom CHF. Stvara se slika da su potrošači, korisnici usluga kreditnih i financijskih institucija, prepušteni sami sebi, a institucije svojom šutnjom odobravaju kršenje zakona što ne priliči demokratsko–pravnoj državi te dovodi do velikog nezadovoljstva građana.

Temeljem odluke Vrhovnog suda smatramo da bi Hrvatska vlada i Hrvatski sabor trebali po hitnom postupku donijeti zakonsko rješenje kojim bi se izvršio povrat preplaćenih sredstava koja su banke stekle na nezakonit način. Udruga Franak zahtijeva da se donese mjera kojom će se hitno obustaviti sve ovrhe i deložacije korisnika kredita do donošenja zakonskog rješenja jer su mnoge od tih ovrha i deložacija uzrokovane samovoljnim i jednostranim promjenama kamatnih stopa od strane pravomoćno osuđenih banaka.

Udruga Franak izražava žaljenje što predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, koji bi trebao biti u službi građana koje zastupa, nije odgovorio na otvoreno pismo koje mu je Udruga uputila 8. svibnja 2015. godine. Kako je prošlo više od 20 dana od spomenutog pisma, možemo samo zaključiti da vladajući smatraju da ovaj problem, koji pogađa 300 000 hrvatskih građana, nije vrijedan njihove pažnje, pa tako ni konačnog i pravičnog rješenja. Šokirala nas je i izjava predsjednika Hrvatskog sabora koji je otvoreno priznao postojanje bankarske vlasti kao četvrte vlasti u Republici Hrvatskoj.

 Pozivamo sve predstavnike institucija, i to premijera Hrvatske vlade Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leku, ministra financija Borisa Lalovca, guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića i predsjednika Saborskog odbora za financije i državni proračun Srđana Gjurkovića da prestanu ignorirati ovaj problem. Još jednom pozivamo da se održi izvanredna sjednica u Hrvatskom saboru na kojoj bi se raspravila ova tematika i donijele odgovarajuće odluke. Udruga Franak će se uključiti u aktivni nadzor Hrvatskog sabora i državnih institucija i sa svojim članovima će u većem broju dolaziti na sve sjednice Hrvatskog sabora u svojstvu promatrača sve dok se ne donese odgovarajuće rješenje za sve ugrožene građane.

Molimo da prestanete prebacivati odgovornost s jedne institucije na drugu jer je odgovornost podijeljena između svih navedenih institucija koje su postale samo pasivni promatrači hrvatskog društva i situacija koje se događaju  u njemu. Nadamo se da ćete ovaj puta odlučiti riješiti ovaj problem za koji Vam je Udruga Franak, zajedno s relevantnim stručnjacima, dostavila sva moguća rješenja. Na Vama je samo da ih primijenite i time date injekciju demokracije hrvatskom društvu!

S poštovanjem,

Udruga Franak".

 
 
 
 

Pročitajte više