Udruženje hrvatskih arhitekata prijavilo Urbanističkoj inspekciji Grad Dubrovnik!

Foto: Tonći Plazibat (Cropix)

KAKO doznaje Index, Udruženje hrvatskih arhitekata prijavilo je Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja odnosno njihovoj Urbanističkoj inspekciji odgovorne iz Grada Dubrovnika na čelu s gradonačelnikom Androm Vlahušićem! Prema arhitektima sporni su prijedlozi Izmjena i dopuna generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika te Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika, a koje su vezane za uređenje Srđa ponad Dubrovnika.

Više desetaka zamjerki

Hrvatski arhitekti našli su više desetak zamjerka na izmjene koje je sprovela Vlahušićeva vlast u Dubrovniku, od kojih gotova svaka ide na ruku stranom investitoru kako bi se izgradilo turističko naselje ponad Dubrovnika pod izlikom golf igrališta.  

Jedna od najbitnijih zamjerki je ona da "linija kojom se zabranjuje svaka gradnja na platou Srđa koja ne smije biti vidljiva s označenog područja, a u svrhu zaštite kulturnog krajobraza grada s okruženjem" nije zapravo linija koja osigurava zaštitu slike grada i vidljivosti s kritičnih točaka pristupa gradu!

Sporna je i  poligonska oznaka u moru i dijelom na kopnu na istom kartografskom prikazu "Osobito vrijedan predjel – kultiviran krajobraz – zaštita kultiviranog krajobraza grada s okruženjem (gradnja na platou Srđa ne smije narušitit sliku kulturnog krajolika niti biti vidljiva iż i u kontekstu označenog područja)" nije dostatna za kvalitetnu zaštitu slike Dubrovnika.

Zaobišli Zavod za prostorno uređenje

"Stoga je potrebno ispraviti članak na način da se ugrade smjernice iz 'Studije vizualnih utjecaja novog sportsko-rekreacijskog centra i ostale gradnje na platou Srđa, na prostor i ukupnu sliku grada Dubrovnika', Arhitektonskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu te zaključke iz dokumenta 'Vizualizacije planskih postavki na platou Srđa' Zavoda za prostorno uređenje DNŽ", navodi se u prijavi Urbanističkoj inspekciji.


Jedna od zanimljivijih zamjerki je ona da treba zapravo preispitati veličinu "pratećih sadržaja na području golf parka u funkciji osnovne namjene (R1, R2)" budući nije razvidno na temelju čega je određena površina od 10 posto tj. 31ha s obzirom da nije razrađen Program sadržaja sporta i rekreacije sukladno Zakonu i potrebama Dubrovnika kao županijskog središta.

Tako je nužno taj članak Izmjena usaglasiti sa Zakonom i to u dijelu koji se odnosi na sportsko-rekreacijsku namjenu.

"Potrebno je utvrditi položaj planirane rekreacijske zone Bosanka (paintball, airsoft) i razjasniti koju točno namjenu ona predstavlja. Potrebno je izbrisati park šumu Petka iż zaštitnih zelenih površina s obzirom da ona ima maksimalnu zaštitu i uvjete pod kojima se smije i mora štiti temeljem Zakona", stoji u prijavi.

 

Pročitajte više