Uhićenje prosvjednika: Zbog dodvoravanja Kinezima policija u Zagrebu kršila ljudska prava!

POZNATI hrvatski borci za ljudska prava Žarko Puhovski i Zoran Pusić kazali su za Index da je današnjim uhićenjem aktivista koji je izvikivao "Free Tibet" prekršena sloboda govora.

Podsjetimo, aktivist Građanske akcije je uhićen te je prekršajno prijavljen zbog toga što je viknuo "Free Tibet" u trenucima kada je u Vladi sa premijerom Milanovićem bila kineska delegacija.

Predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić kazao je za Index da je to bilo kršenje ljudskih prava od strane policije. "To je bilo kršenje ljudskih prava koje se događa u cijeloj Europi", kazao je Pusić te je objasnio kako se to događa na cijelom kontinentu zato što sve države smatraju Kinu dobrim trgovinskim partnerom.

"Kršenje slobode govora"

"To apsolutno spada u kršenje slobode govora. U Hrvatskoj se to dogodilo zato što se smatra da je bogati trgovinski partner bitniji od ljudskih prava", kazao nam je Pusić i dodao kako i sve druge europske države iz istog razloga "suspendiraju" prava građana kada se radi o Kini. Predsjednik Građanskog odbora je stao i na stranu aktivista Građanske akcije po pitanju poruke koju je izvikivao.

"Nema spora da je Tibet na imperijalistički način pripojen Kini", rekao je Pusić te istaknuo kako se bivši politički vođa Tibeta Dalaj-Lama miroljubivim putem borio za prestanak okupacije te da nikada nije pozivao na nasilje. Kao što niti danas tijekom mirnog prosvjeda nije bilo pozivanja na nasilje, nego je samo jedan aktivist viknuo "Free Tibet", odnosno "Oslobodite Tibet". Sa Pusićevim stavom se slaže i Žarko Puhovski. "Mislim da je to očiti slučaj nijekanja slobode govora zbog ekonomskih interesa", kratko je prokomentirao Puhovski za Index.



Ali, nije ovo bio jedini ustupak hrvatskih vlasti kineskim gostima zbog kojih su ovih dana patili građani Zagreba. Jučer u popodnevnim satima je zbog Kineza bio blokiran promet na dobrom dijelu cesta od centra grada pa sve do Novog Zagreba. U utorak je policija pružala asistenciju kako bi se obrisao grafit "Free Tibet" na AKC Medika. Pretpostavlja se da je do uklanjanja grafita došlo zbog toga što je kineska delegacija gostovala u HGK, a Medika se nalazila na njihovom putu do tamo pa je trebalo maknuti poruku koja im se vjerojatno ne bi svidjela.

Zanimljivo je i spomenuti kako je tibetanski duhovni vođa Dalaj-lama 2002. godine posjetio Hrvatsku, ali niti ta vlast nije imala više hrabrosti pa se sa premijer Ivica Račan "neformalno" s njim susreo, dok ga je tadašnji predsjednik Stipe Mesić odbio primiti.

Slovenski političari hrabriji od naših

Za razliku od naših vlasti, susjedi Slovenci su bili hrabriji te ga je prije 10 godina službeno primio cijeli državni vrh, predsjednik Milan Kučan, premijer Janez Drnovšek te predsjednik parlamenta Borut Pahor. Dalaj-lama je i ovih dana na poziv mariborskog gradonačelnika Franca Kanglera boravio u Sloveniji.

Pročitajte više