Ukidanje radnih dozvola u Njemačkoj najviše veseli Slavonce, mnogi već pakiraju kofere

Foto: Shutterstock

BROJNE nezaposlene, ali i one potplaćene i podcijenjene Hrvate jučer je razveselila vijest da Njemačka 1. srpnja ukida radne dozvole za građane Hrvatske.

Politička odluka je donesena, potvrdio je zastupnik njemačkog Bundestaga Klaus-Peter Wilsch te čeka parlamentarnu proceduru.

Vijest je najviše razveselila Slavonce

Ova vijest možda je najviše obradovala Slavonce, budući da se radi o najvećim kandidatima za radnu snagu u Njemačkoj, donosi RTL. Prema službenim podacima MUP-a,  dosad se u Njemačku odselilo deset tisuća ljudi, dok je sveukupno od Srbije do Švedske u zadnjih godinu i pol trbuhom za kruhom otputovalo više od 32 tisuće Slavonaca.


U Slavoniji na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje svoje zaposlenje čeka čak 1750 osoba s visokom stručnom spremom, a među njima najviše je pravnika i ekonomista. Mnogi od njih s fakulteta planiraju ravno u inozemstvo, jer budućnost u Hrvatskoj jednostavno ne vide.

Osim Njemačke, za radnike je i Irska zemlja snova

Velik dio njih planira svoju sreću potražiti u Irskoj, budući da je birokracija tamo, za razliku od Hrvatske, skresana od krajnjih granica. Papirologije u Irskoj nema, a dok se posao u Hrvatskoj čuva jer "trpjeti se mora, ako nećeš ti, netko će drugi", zaposleni u Irskoj hrabro daju otkaze i traže bolju priliku kada smatraju da je mogu dobiti.

Ipak, ne teče ni tamo med i mlijeko. Barem ne za one koji nisu spremni uložiti trud i rad. Kako god bilo, Slavonaca koji su spremni raditi sve je više, kao i ostalih u Hrvatskoj.

Pročitajte više