Ukinuto državno jamstvo Croatia Airlinesu jer su odgodili nabavu novih zrakoplova

AGENCIJA za zaštitu tržišnog natjecanja objavila je kako državno jamstvo Croatia Airlinesu odobreno u rujnu 2011. više nije na snazi.

Agencija je to odlučila nakon obavijesti Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture da Croatia Airlines to jamstvo nije koristio. Naime, državno jamstvo trebalo je omogućiti nabavu novih zrakoplova. No, kako je uprava Croatia Airlinesa je s proizvođačem zrakoplova Airbus potpisala ugovor o odgodi isporuke zrakoplova s planirane 2013./2014. na 2015./2016. godinu, odgođeno je i dospijeće predujmova u iznosu od 57,7 milijuna dolara. Time je, pak, nestala i potreba za novim kreditnim zaduženjem kojima bi se financirala avansna plaćanja za koje je Vlada, na temelju rješenja Agencije, nacionalnom zračni prijevozniku bila odobrila jamstvo za sanaciju.

No, bez obzira na to što Croatia Airlines nije iskoristila odobreno državno jamstvo, i Ministarstvo i Croatia Airlines istakli su kako hrvatski nacionalni zračni prijevoznik, i dalje namjerava pristupiti procesu restrukturiranja. Agencija stoga naglašava da će u slučaju davanja jamstva za financiranje avansnih plaćanja naručenih zrakoplove ili za druge namjene, dodjelu tih jamstava biti potrebno dostaviti Agenciji na odobrenje.

Pročitajte više