Ukrajina i separatisti razmijenili zarobljene borce

Foto: Hina

UKRAJINSKI predsjednik Petro Porošenko primio je u subotu rano ujutro u Kijevu 145 ukrajinskih boraca razmijenjenih za 222 proruska pobunjenika s istoka zemlje, u okviru sporazuma postignutog u srijedu na pregovorima u Minsku.

Ta velika razmjena, najveća od početka sukoba polovicom travnja, trebala bi se završiti u subotu predajom Ukrajini četiri vojnika u samoproglašenoj Republici Luhansk. Dužnosnik te samoproglašene republike nije htio precizirati mjesto i vrijeme razmjene.

U petak, dvije su strane razmijenile zarobljenike u susjednoj pobunjeničkoj samoproglašenoj Republici Doneck, na cesti, 45 kilometara od grada Donecka, ukupno 222 pobunjenika i 146 ukrajinskih vojnika. Jedan od njih odbio je otići u Kijev, tvrdeći da je ruskog podrijetla i da se ne slaže s potezima ukrajinske vojske na istoku.

"Kao predsjednik i građanin, oduševljen sam što ćete moći proslaviti Novu godinu s vašim obiteljima kao što sam i obećao", rekao je Porošenko, po priopćenju iz njegova ureda.

"Na nesreću, još se nisu svi vratili", rekao je, misleći pritom na četvoricu vojnika koji će danas biti predani Ukrajini. "Nećemo ostaviti nikoga", dodao je.

Pročitajte više