Ukrajina mobilizira 100.000 rezervista

Foto: Hina

UKRAJINSKI parlament je odobrio masivno novačenje zbog sukoba na istoku zemlje i izvještaja da su ruski separatisti pojačali svoje aktivnosti, javlja euronews.

Vlasti žele mobilizirati 100,000 rezervista kako bi ojačale liniju bojišnice nakon razdoblja relativnog mira.

Parlament je podržao uredbu predsjednika Porošenka čiji je cilj zamijeniti postrojbe koje već dugo služe na bojišnici i osvježiti ih veteranima iz rezervi. Usvojena je i izmjena zakona prema kojoj se gornja dobna granica za obavezno služenje vojnog roka podiže s 25 na 27 godina.

Ukrajina je obvezni vojni roku ukinula u 2013., prije prosvjeda kojima je s vlasti svrgnut proruski predsjednik Viktor Janukovič. Obvezno služenje je ponovno uvedeno 1. svibnja prošle godine.

"Mi vidimo nastavak napada neprijatelja, napredak pobunjenika i ruskih postrojbi što rezultira punim kontinentalnim ratom," rekao je zastupnicima Oleksandr Turčinov koji rukovodi Ukrajinskim nacionalnim vijećem za sigurnost i obranu i dodao da je na istoku Ukrajine trenutačno raspoređeno 8,500 pripadnika regularne ruske vojske.

Lavrov: Rotacija ukrajinskih vojnika neće pomoći mirovnom procesu

Rusija je izrazila zabrinutost da bi kijevska mobilizacija i rotacija snaga na bojišnici u istočnoj Ukrajini mogla potkopati mirovne napore, izjavio je u petak ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Bilo kakva akcija povezana s vojnim pripremama ne pomaže mirovnom procesu", rekao je Lavrov na tiskovnoj konferenciji. "Nadat ćemo se da sve to... neće dovesti do obnove vojnog sukoba."

Pročitajte više